Marea Galbena, innegrita de petrol

  0
  788

  oil.jpgDezastrul ecologic a afectat un parc marin si 445 de ferme de acvacultura sud-coreene.

  Mii de militari si voluntari se aflau ieri pe coastele de sud-est ale Coreei de Sud pentru a strange cele peste 10.000 de tone de petrol deversate in apele Marii Galbene.

  Accidentul s-a produs vinerea trecuta intre un petrolier din Hong Kong si o barja industriala care plutea in largul coastelor. Guvernul sud-coreean a declarat, de sambata, stare de urgenta in regiunea Taean. La locul sinistrului se afla peste 6.600 de persoane, 90 de ambarcatiuni maritime si sase avioane.

  Valurile Marii Galbene sunt deja negre. Pata de petrol care a atins tarmurile sud-coreene masoara 17 kilometri lungime si are o latime de 10 kilometri.

  „Valurile sunt pline de petrol, iar plaja este plina de nisip amestecat cu grasime”, declara ieri, pentru Agentia France Presse, unul dintre martorii dezastrului. Regiunea Taean este o zona care adaposteste plaje turistice si 445 de ferme de acvacultura.

  „Fermele sunt aproape distruse. Nimeni nu poate aprecia cata vreme va trece pana cand ele vor fi puse din nou pe picioare”, declara ieri un oficial sud-coreean. In afara de acestea, dezastrul ecologic a afectat si un parc national marin, cat si numeroase specii de pasari migratoare.

  Ministrul sud-coreean al afacerilor maritime a declarat, la scurt timp dupa de-zastru, ca vasul care transporta petrol, Hebei Spirit, inregistrat in Hong Kong, fusese deja ancorat in momentul in care a fost lovit de barja industriala. Tancul petrolier, care continea peste 10.000 de tone de titei, a fost inconjurat la scurt timp dupa momentul ciocnirii de ambarcatiuni de salvare, dar marinarii nu au reusit sa impiedice de-zastrul.

  Gratie operatiunilor de pompare, echipajul aflat pe tancul petrolier a fost totusi in masura sa recupereze titeiul care se scurgea din cea de a treia cuva sparta si sa-l depoziteze intr-un rezervor intact. Din nefericire, in urma coliziunii, doua dintre cele trei cuve ale petrolierului avariat s-au spart si s-au varsat in mare in timpul impactului.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.