Marea Moarta ar putea sa dispara din anul 2050, daca nu este ajutata

Pericol. Din cauza schimbarii cursului raurilor, Marea Moarta este amenintata de pericolul secarii si ar putea disparea din 2050. Banca Mondiala finanteaza, in prezent, un studiu de impact, proiectul inceput in 2005 din dorinta de a salva marea intampinand mari dificultati, informeaza AFP.Marea Moarta

Proiectul de salvare, care prevede orientarea catre Marea Moarta a unor cursuri de apa din directia Marii Rosii, Ia luat nastere in 2005, fiind elaborat de Iordania, Autoritatea palestiniana si Israel.

In prezent, Iordania este pusa in situatia de a duce la bun sfarsit singura proiectul, care presupune costuri de pana la 2 miliarde de dolari.

Nivelul acestei mari, situata in cel mai de jos punct de pe glob, coboara cu un metru pe an, iar malul sau s-a retras pe alocuri cu mai mult de un kilometru. Din 1970 pana in prezent, Marea Moarta a pierdut o treime din suprafata si ar putea seca din 2050.

Este foarte grav si nimeni nu a facut nimic ca sa o salveze din cauza lipsei de cooperare in urma conflictului israeliano-palestinian, avertizeaza Doureid Mahasneh, hidrolog si fost director al Autoritatii Vaii Iordanului, un organism aflat in subordinea ministerului Apelor si Irigatiei.

Asadar, principala cauza a acestui fenomen este devierea cursurilor de apa care alimenteaza marea. Israelul, Iordania si Siria capteaza 95% din debitul total al Iordanului in scopuri agricole si industriale, la care se adauga activitatea turistica si schimbarea climatica ce are o puternica influenta asupra pluviometriei intr-una din cele mai aride zone din lume.

Potrivit lui Doureid Mahasneh, salvarea acestei mari este o chestiune regionala, internationala chiar, avand in vedere importanta sa istorica, geografica si in materie de mediu.

Multi specialisti denunta riscurile de dezechilibru ecologic pentru Marea Moarta. Autoritatile iordaniene vor sa le adreseze tarilor dezvoltate apelul de a aloca mai multe resurse pentru salvarea Marii Moarte cu ocazia summitului de la Copenhaga.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente