Rusia si Ucraina au lansat, ieri, o campanie de salvare si de curatare a Marii Negre in urma dezastrului ecologic petrecut sambata noaptea in stramtoarea Kerci, care separa Marea Neagra de Marea Azov.
In conditii de furtuna, petrolierul rusesc Volga-Neft-139 s-a rupt in doua, deversand 2.000 de tone de titei, iar trei nave care carau sulf au fost, de asemenea, surprinse de furtuna si s-au scufundat. Operatiunile de salvare trebuie indreptate, cu precadere, spre zonele afectate de poluare cu titei, deoarece, aceasta substanta, socotita grea, odata ajunsa pe fundul apelor, va distruge plantele si vietuitoarele marine.
Serviciile de salvare rusesti spun ca in Marea Neagra se afla deja 80 de experti, alaturi de 112 membri ai flotei maritime rusesti, care se ocupa, in principal, de curatarea petrolului deversat in apele Marii Negre. Potrivit unui responsabil al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, citat de ITAR-TASS, niciunul dintre cei 13 membri ai echipajului aflat pe petrolierul Volga-Neft-139 nu a fost ranit.
„Marinarii sunt in via-ta, sunt teferi, iar au-to-ritatile mentin legatura in per-manenta cu ei”, a adaugat oficialul. „Prin-ci-pala noastra misiune acum este salvarea oamenilor aflati in partea navei care pluteste in deriva”, a completat responsabilul ministerului rus. „Am trimis deja doua remorchere in aria de dezastru”, a mai precizat acesta.
Potrivit ITAR-TASS, partea petrolierului care pluteste in deriva se afla la 6,5 mile marine de portul Kavkaz si la trei mile de portul Kerci.
„E posibil sa dureze cativa ani sa gasim solutii pentru acest grav incident care a creat un adevarat dezastru ecologic. Titeiul este o substanta grea si se scufunda pe fundul apelor, punand in pericol tot ceea ce inseamna viata marina”, a declarat Oleg Mitvol, directorul Agentiei rusesti pentru protectia mediului Rosprirodnadzor, citat de Reuters.
Sursa: Adevarul