Marea Neagra, poluata cu detergent si petrol

Calitatea Marii Neagre scade de la o zi la alta, iar apa Dambovitei este foarte proasta. Asta au stabilit specialistii Administratiei Nationale „Apele Romane”.

Autoritatile au intocmit topul celor mai murdare si mai curate ape din Romania. Asta, dupa ce au monitorizat cursurile raurilor in anul 2009 si au analizat apa in laborator.

Au decis ca „pe teritoriul municipiului Bucuresti, calitatea apei raului Dambovita se degradeaza considerabil dupa evacuarea apelor uzate in sectiunea Glina, astfel ca, de la o apa de clasa a II-a de calitate (buna) in amonte, in sectiunile Balaceanca si Budesti calitatea apei raului Dambovita devine de clasa a V-a (proasta)”.

Astfel ca, in Dambovita oxigenul este foarte redus, iar nutrientii se gasesc in cantitati foarte mari. Toate acestea, din cauza ca Bucurestiul nu are o statie de epurare care sa peria apele uzate provenite de la populatie. In plus, pe raul Arges, dupa confluenta cu raul Dambovita (sectiunea Clatesti),calitatea apei este foarte proasta, din cauza raului Dambovita, influenta care se resimte chiar si la confluenta Argesului cu Dunarea, sustin specialistii Administratiei Nationale „Apele Romane”(ANAR), cei care au facut analize apelor.

In Marea Neagra se scurge apa cu detergent

In ceea ce priveste calitatea apei din Marea Neagra, aceasta este poluata de evacuarile de ape uzate insuficient epurate sau chiar neepurate, cat si de activitatea intensa din porturile maritime, exploatarea resurselor minerale, petrol si gaze din platoul continental al Marii Negre, se precizeaza in raport. „Factorul antropic a avut, in decursul ultimelor trei decade, influente negative asupra calitatii Marii Negre, care au condus la pierderea habitatelor, inlocuirea speciilor indigene de pesti cu specii invazive, declinul stocurilor comerciale de pesti”, eu explicat specialistii.

70% din apele uzate nu sunt epurate

Doar 45% din apele Romaniei se incadreaza in clasa II de calitate (buna), iar procentul de ape uzate ramane de peste 70%, potrivit ANAR. Astfel, 25,7% din apele Romaniei au apele nepoluate, in timp ce 46,8% pot fi incadrate in clasa a II-a, adica au apa de calitate buna.

Restul apelor au calitate proasta sau foarte proasta, din cauza „aglomerarilor urbane fara statii de epurare a apei uzate. Astfel, comparativ cu anul 2008, procentul de ape uzate evacuate neepurate ramane in continuare mare, de peste 70%, mentinandu-se relativ constant de la an la an. Un alt factor care afecteaza calitatea apelor este depozitarea necorespunzatoare a deseurilor pe malurile apelor sau in apa”, au conchis specialistii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *