Marele Zid Chinezesc, din ce in ce mai mic!

Furtunile de nisip din nord-vestul Chinei au erodat puternic Marele Zid, mai multe sectiuni riscand sa dispara in 20 de ani

Mai bine de 60 km de zid, pornind din Minqin si pana in provincia Gansu, s-au naruit in urma furtunilor de nisip. In ultimii 20 de ani, impunatoarea constructie s-a redus cu 40 de km si pe alocuri inaltimea sa a ajuns la jumatate.

Eroziuni similare in Marele Zid Chinezesc au mai fost in trecut, insa niciuna de gravitatea acesteia. „Sectiunea respectiva era facuta din pamant fara consolidari din piatra, de aceea a fost predispusa eroziunii”, a spus Zhou Shengrui, directorul muzeului de istorie din apropierea zonei afectate.

Cauza cea mai des invocata ar fi agricultura extensiva practicata in regiune incepand cu anii 1950, care a saracit aria de resursele subterane de apa si a dezechilibrat ecosistemul.

Asta a facut ca locul sa fie tinta multor furtuni de nisip. Mai bine de 40 km de zid au disparut in ultimii 20 de ani si in unele locuri inaltimea sa a scazut de la 5 m la aproape 2 m.

Cum a fost ridicat

Marele Zid Chinezesc, catalogat recent ca fiind una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne, se intinde pe 6.400 de km si aduna in fiecare an peste 10 milioane de vizitatori.

Zidul a fost construit la ordinul primului imparat al unei Chine unite. In 214 i.Hr., imparatul l-a trimis pe generalul Meng Tian la frontiera de nord a imperiului cu o armata de 300.000 de lucratori, dar si cu prizonieri politici, al caror numar nu se cunoaste, pentru a construi un lant de fortificatii.

Statele independente chinezesti construisera mii de km de fortificatii. Sarcina lui Meng Tian si a inginerilor sai a fost de a le intari sau reface si de a construi intre acestea 800 km de zid de legatura. Costurile umane au fost enorme, multi dintre cei care mureau erau aruncati in santurile pentru fundatii, pentru a servi drept spirite protectoare impotriva demonilor nordului.

In unele regiuni, dealurile peste care trebuia sa treaca zidul erau atat de abrupte incat carele sau roabele nu mai puteau fi folosite la aducerea pietrei.

Oamenii trebuiau sa care greutati de pana la 50 kg cu spatele; pe potecile inguste, materialele erau trecute din mana in mana. Marele Zid Chinezesc a fost reconstruit de mai multe ori de-a lungul secolelor, insa are inca multe sectiuni vulnerabile la furtuni si la interventia nesabuita a oamenilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *