Marile Lacuri americane sunt poluate cu hormoni

Medicamente expirate, substante toxice provenite din laboratoare si tone de aparatura electronica zac de-a lungul tarmurilor si pun in pericol apa potabila

Lacurile din America de Nord se afla in pericol din cauza poluarii alarmante cu produse farmaceutice. Faptul ca apa este gratuita, iar lemnul se afla in aceasta zona din belsug, cat si facilitatile acordate transportului naval au atras de-a lungul tarmurilor Marilor Lacuri o invazie a uzinelor metalurgice, a uzinelor chimice, a fabricilor de automobile care au poluat si ele lacurile cu metale grele.

Incepand cu anul 2000, o alta problema zguduie sanatatea apelor din aceasta zona. Organismele modi-ficate genetic, cultivate aici din abundenta, necesita ingra-saminte speciale, deosebit de periculoase, care ajung in lacuri si creeaza mari probleme sanatatii oamenilor. Tuturor acestor lucruri li se aduaga si inconstienta americanilor care au transformat malurile lacurilor in veritabile gropi de gunoi.

Apa potabila din loca-litatile in care se afla zona marilor lacuri din America de Nord este in pericol de a fi infestata din ce in ce mai mult din cauza deseurilor care sunt aruncate la intamplare in regiunile in care aceasta este captata pentru a fi filtrata si distribuita consumatorilor.

Munti de aparate electronice uzate ale caror componente emana substante toxice, cum ar fi metalele grele, care sunt deosebit de periculoase pentru sanatatea umana, zac aruncate la voia intamplarii, iar medicamentele expirate aruncate de diverse companii farmaceutice intregesc peisajul si maresc considerabil pericolul pentru persoanele care sunt nevoite sa consume apa potabila distribuita in localitatile din apropiere.

Lacurile imblanzesc clima continentala si asigura locuitorilor din jurul lor un climat marin, cu veri racoroase si ierni fara geruri extreme

Colectarea gunoaielor, de Ziua Pamantului

Agentia Americana de Protectia Mediului, sesizata de oamenii care, in repetate randuri, au facut plangeri, tematori de efectele pe care aceste deseuri le-ar putea avea asupra sanatatii lor si asupra mediului, a desfasurat o campanie de colectare a deseurilor cu ocazia Zilei Pamantului, in care au fost stranse din zona Marilor Lacuri nord-americane peste un milion de kilograme de deseuri electronice. Pe langa acestea, au fost adusi la centrele de colectare sute de mii de saci plini de medicamente expirate.

La aceasta actiune au participat peste 30 de milioane de americani care locuiesc in localitatile care se afla in preajma Marilor Lacuri. Ei s-au socotit responsabili sa asaneze zona si au considerat ca deosebit de periculos pericolul poluarii din zona Marilor Lacuri cu deseuri farmaceutice si cu resturile de la aparatura electronica abandonata de diversi consumatori sau producatori.

Ei au considerat ca subs-tan-tele toxice provenite de la deseurile care le ameninta sursele de apa potabila, desi, in mare parte, nu au fost aruncate de ei, trebuiau colectate cu ajutorul lor pentru a trage un semnal de alarma cu privire la actiunile iresponsabile ale concetatenilor lor care au aruncat la voia intamplarii munti de gunoaie.

Tone de medicamente, incinerate

Nu numai sanatatea americanilor care locuiesc in aceasta zona se afla in pericol din cauza muntilor de deseuri toxice, ci si cea a ecosistemului. Drogurile provenite de la deseurile farmaceutice ameninta pestii, care au fost deja vazuti morti pe malurile lacurilor, iar viata lor este pusa in pericol si pe termen lung.

Tonele de medicamente expirate vor fi incinerate, iar costurile acestei actiuni vor fi suportate de fiecare stat participant la aceasta actiune.

Suprafata insumata a lacurilor Superior, Ontario, Michigan, Huron si Erie, 244.100 de km2, echivaleaza cu cea a Marii Britanii

Aparatura electronica colectata va fi reciclata, iar amenzile pe care le vor plati de acum inainte cei care mai arunca deseurile la voia intamplarii fara sa se gandeasca la efectele pe care le are asupra oamenilor si asupra mediului acest tip de poluare vor fi deosebit de mari si vor fi aplicate de catre autoritati, care de acum incolo vor supraveghea zona Marilor Lacuri nord-americane cu cea mai mare strictete.

O astfel de intamplare nefericita poate avea efecte deosebit de nocive nu numai asupra retelei de apa potabila, ci si asupra mediului care, daca nu este protejat in oricare zona din lume, poate suferi deteriorari grave si, de cele mai multe ori, iremediabile.

Poluarea industriala, pericol de neinlaturat

Cu timpul, nu numai braconajul a incetat sa mai fie o problema pentru zona Marilor Lacuri, intrucat
poluarea industriala a facut ca pestii sa nu mai poata fi consumati de oameni.

Marile asezari urbane care au fost construite de-a lungul timpului au devenit, la randul lor, o sursa permanenta de poluare. Deseurile toxice, poluarea chimica au atras atentia ecologistilor care au militat de-a lungul timpului pentru protejarea mediului in acest spatiu.

In anii ’60, pe apele raului Cuyahoga au fost vazute cum pluteau pete de petrol si material combustibil care au atras atentia localnicilor. Solventii, bucatile de lemn si de metal intregeau acest peisaj, iar poluarea cu aceste deseuri devenise deja un motiv major de ingrijorare.

Pentru multa vreme, autoritatile s-au chinuit sa ia masuri, iar problema poluarii din zona Marilor Lacuri din America de Nord a devenit motiv de ingrijorare internationala si se pare ca nici in ziua de azi aceasta situatie nu poate fi gestionata cum se cuvine.

Dupa concursurile traditionale de pescuit, captura concurentilor se incinereaza, fiind considerata toxica

Pestele din Marile Lacuri, un pericol pentru sanatate

Inainte de sosirea europenilor, Marile Lacuri din America de Nord se numarau printre cele mai curate ape din lume. Indigenii isi puteau procura de aici pestele, care constituia hrana lor de baza.

Peste 150 de specii de pesti se puteau gasi aici, iar numarul lor deosebit de mare constituia un indicator al nivelului de poluare aproape inexistent in acea perioada. Somonii sunt considerati printre cei mai sensibili pesti, iar numarul lor, in acea perioada, conform statisticilor, era deosebit de mare.

Migratia lor din Oceanul Atlantic spre Lacul Erie, pentru a-si depune icrele, era si este vazuta ca un indicator deosebit de important care arata cat de curate sunt apele Marilor Lacuri.

Din cauza poluarii la-curilor cu hormoni, fo-lositi in industria far-ma-ceutica, pestii nu mai pot fi consumati, pentru ca reprezinta un serios risc pentru sanatatea consumatorilor.

Concursurile de pescuit, celebre pentru Lacul Erie, se organizeaza inca, dar concurentii fac niste fotografii, primesc o cupa, iar pestele prins este incinerat.
Marile Lacuri au fost, dintotdeauna, bogate in peste. Cel mai apreciat a fost somonul, care venea aici sa-si depuna icrele.

In anul 1801, legislatura americana a impus niste reguli care interziceau pescuitul somonilor in perioada migratiei acestora pentru a evita disparitia speciei si pentru a proteja ecosistemul. Fara succes insa, deoarece braconajul nu a putut fi stopat.

In secolul al XIX-lea, deja autoritatile americane si cele canadiene erau ingrijorate, deoarece populatia de somoni dadea serioase semne ca se afla in pericol, din cauza pescuitului excesiv.

– La fiecare opt luni, o noua specie de peste sau crustaceu apare in Marile Lacuri, adusa de vapoarele care vin din toate colturile lumii John Vandille, biolog la „Inland Seas Education Association”

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *