Marile razboaie au loc in zonele cu biodiversitate amenintata

Majoritatea razboaielor care au avut loc in a doua jumatate a secolului trecut s-au desfasurat in locuri considerate drept adapostul a celor mai diverse, dar si mai amenintate forme de viata de pe Pamant.
biodiversitate amenintata
Un bun exemplu in acest sens este Razboiul din Vietnam in care, prin folosirea unei arme chimice ( the Defoliant Agent Orange-un erbicid puternic folosit de armata americana in timpul razboiului din Vietnam) a fost distrusa perdeaua forestiera a tarii. In acelasi timp, o parte a populatiei, dintre care cei mau multi copii, au avut de suferit de pe urma acestui agent defoliant.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu rezervele de cherestea ale Cambogiei sau ale Republicii Democrate Congo, se arata intr-un studiu publicat vineri in revista „Conservation Biology”.

Mai mult de 80% dintre cele mai mari conflicte armate din lume, petrecute intre anii 1950-2000 au avut loc in regiuni cu o mare biodiversitate, care contin mai mult de jumatate din totalitatea speciilor de plante si cel putin 42% dintre vertebratele in pericol de disparitie.

Acelasi studiu arata ca in 23 dintre cele 34 de puncte fierbinti ale lumii s-au confruntat cu razboaie in ultimele decenii.

Aceste zone unde formele de viata sunt in pericol se afla in tari sarace cu o densitate mare a populatiei care, chiar si in conditii normale, ar pune in pericol mediul inconjurator, a declarat Russell Mittermeier, autorul studiului, intr-un interviu telefonic acordat Reuters.

„Avem de-a face cu zone foarte fragile de care depinde atat viata oamenilor, cat si existenta altor forme de viata, iar orice perturbare a lor, fie din punct de vedere politic, fie din motive sociale, genereaza o stare de tensiune in randul populatiilor. Astfel iau nastere cele mai multe dintre conflictele violente”, spune Mittermier.

Refugiatii de razboi devin vanatori

Problema conservarii biodiversitatii zonelor de conflict este accentuata si de grupurile de refugiati care, ramasi fara case si fara mijloace de subzistenta, sunt nevoiti sa vaneze sau sa taie suprafete mari de paduri pentru a-si construi noi adapoturi sau chiar pentru a reface orase intregi.

Mittermier, presedinte al organizatiei ecologiste „Conservation International” a subliniat ca Madagascarul este exemplul cel mai recent in acest sens. Aici conflictele pun in mare pericol mediul inconjurator.

„Trebuie sa fim gata sa raspundem si sa perseveram in lupta noastra, mai ales in aceste vremuri de tulburari politice. Cand te afli in mijlocul unei zone de conflict prioritar este sa ramai in viata. Astfel, este foarte greu sa-i determini pe oameni sa ia decizia de a nu pleca din localitatile lor aflate sub amenintarea razboiului”, a spus Michael Hoffmann, biolog in cadrul organizatiei „Conservation International”.

Studiul nu a oferit date clare cu privire la ce anume a generat corelatia dintre razboaie si regiunile a caror biodiversitate se afla in pericol. Prin urmare, in vederea stabilirii unor cauze clare, cercetatorii impun ca necesara o colaborare intre organizatiile ecologiste, comunitatea internationala si armata, in vederea dezvoltarii programelor umanitare si de reconstructie a zonelor de conflict.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *