Peste 200 de padurari, crescatori de animale sau fosti proprietari de padure marsaluit, astazi, prin Bucuresti si au cerut oprirea defrisarilor ilegale. Oamenii spun ca s-au saturat sa numere masinile care transporta zilnic sute de metri cubi de lemn taiat din paduri. Manifestantii le-au cerut alesilor sa nu instraineze padurile din tara si sa renunte la actual proiect al codului silvic, pe care il considera nociv.
„Aur verde muntii poarta, noi umblam din poarta in poarta!”, asta au scandat manifestantii.
Padurarii au venit din toata tara, cu bannere si pancarte, si au plecat in mars din Piata Unirii spre Piata Universitatii.
„Se fura cu graiferele, nu cu calul sau cu spatele. Cate 40-50 de cumise. Toata ziua, cate 5-6 masini, zece”, a spus unul dintre manifestanti.
„Suntem crescatori de animale. Ne trebuie pasunile inapoi, padurile…”, a spus un alt participant.
Pentru a fi mai convingatori, padurarii au adus cu ei si mai multi puieti de brad.
„Padurile noastre se taie, se taie ilegal, proprietatea este falimentata, terenurile noastre se vand la preturi derizorii catre straini, catre samsarii de paduri care nu respecta nicio lege si le taie ilegal”, a spus Catalin Tobescu, vicepresedintele Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni.
Oamenii sunt nemultumiti si de modul in care au fost retrocedate sute de mii de hectare de padure in ultimii ani.
„S-au restituit aceste paduri primariilor. In loc sa se restituie vechiului proprietar, adica noua, comunitatii, s-au restituit primariilor”, a spus Viorel Ciurea, membru in Asociatia de Paduri Graniceresti Bistrita-Nasaud.
Demonstrantii i-au cerut ministrului Agriculturii sa aloce bani pentru subventii in cazul proprietarilor de paduri si pasuni. In plus, le-au cerut alesilor sa renunte la actual proiect de Cod silvic, aflat in dezbaterea comisiilor parlamentare, pentru ca acesta ar favoriza marii producatori din industria exploatarii lemnului in defavoarea micilor proprietari de paduri.
Datele oficiale arata ca, dupa Revolutie, in Romania au fost defriasate peste 360.000 de hectare de padure, iar statul a pierdut astfel peste 5 miliarde de euro.