Masacrul broastelor

0
340

Pentru un dolar perechea, minerii din Valea Jiului taie picioarele batracienilor aflati in perioada de imperechere. Majoritatea apelor din Valea Jiului sunt scotocite in aceasta perioada de braconierii care fac bani buni de pe urma comertului cu picioare de broasca

Considerate de multe persoane adevarate delicatese culinare, picioarele batracienilor se vand cu un dolar perechea. Venitul obtinut usor declanseaza an de an un veritabil masacru in randul broastelor din lacurile montane existente in Parang si Retezat.

Potrivit legii, broastele pot fi recoltate doar cu autorizatie speciala, iar persoanele fizice care sunt membre in asociatiile vanatorilor si pescarilor sportivi pot sa captureze pentru consumul propriu cel mult 30 de broaste. Tot ce trece peste aceasta cantitate se considera braconaj si se pedepseste cu amenzi sau inchisoare. Numai ca nimeni nu respecta aceasta prevedere legala, iar 90% din cei care vaneaza broaste nici macar nu fac parte dintr-o asociatie de pescuit.

Anul acesta, „broscarii” care au braconat pe baltile din apropierea raului Banita, paraului Rosia sau pe baltile dintre Petrosani si Petrila au lasat in urma lor un adevarat dezastru. „A fost un adevarat macel, la fel ca si anul trecut. Foarte multi au venit si au ras tot ce au prins in cale.

Pentru ca sunt din ce in ce mai putine broaste, aproape ca s-au batut pe ele. Nu conta ca broasca nu era buna de consum. Braconierii au omorat tot, cele rele fiind ucise de ciuda. Altii, cautandu-le pe maluri, le-au scos si ouale pe uscat. Populatia batracienilor este in continua scadere”, declara Ioan Ghergheli, membru al Asociatiei Vanatorului si Pescarului Sportiv din Petrosani.

A venit randul broastelor de munte

Chiar daca raul a fost deja facut in baltile de la poalele Parangului, braconarea acestor amfibieni continua acum in zonele muntoase, ca Voineasa si Obarsia Lotrului, sau pe Jiul de Vest. La fel se intampla si pe malurile apelor din Muntii Retezat, doar ca, cel putin pentru moment, acolo, fiind rezervatie, masacrul a fost incetinit dupa ce jandarmii montani au demarat misiuni de patrulare.

Pentru o pereche de picioare de broasca un braconier primeste circa 2,5 lei sau echivalentul unui dolar. In Valea Jiului a aparut imediat o adevarata mafie care ii indeamna pe minerii disponibilizati sa caute picioare de broasca, pe care mafiotii le livreaza apoi, la sume mult mai mari, unor restaurante.

Din nenorocire, braconierii captureaza broastele chiar in timpul sezonului de reproducere, cand amfibienii se aduna in balti, iar pe o mica suprafata de apa sunt sute sau mii de broaste care-si depun ouale. Biologii au relatat scene oribile in care au vazut gramezi de broaste muribunde, fara picioare, taiate de vii de la mijloc, in timp ce din ele atarnau ouale nefecundate.

Aceste maceluri au loc in fiecare primavara si au produs deja un veritabil dezastru ecologic, ajungandu-se in situatia ca azi, multe specii de batracieni sa fie pe cale de disparitie in zona Vaii Jiului. Broastele au un rol extraordinar in natura. Ele mananca orice nevertebrat mic, care le iese in cale. Spre exemplu, o broasca verde care ramane toata viata legata de balta se hraneste cu cateva miliarde de tantari.

Sursa: Universul Padurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.