Eco-terorism in numele salvarii planetei

Aripa dura a miscarii ecologiste recurge la violenta impotriva companiilor care afecteaza mediul. Actiunile de lupta clandestina si violenta in numele unor cauze ecologice intra tot mai des pe agenda agentiilor de securitate americane si europene, la concurenta cu terorismul islamic

Frontul de Eliberare a Pamantului, aparut la inceputul anilor „90, da mari batai de cap autoritatilor din Statele Unite, unde organizatia a pus la cale incendii si a distrus in ultimii 10 ani proprietati in valoare de sute de milioane de dolari. Ultima actiune a gruparii a avut loc in urma cu doua saptamani, intr-o suburbie a orasului Seattle, unde au fost incendiate cinci locuinte de lux in valoare de aproape 10 milioane de dolari.

Earth Liberation Front (ELF) lupta in numele pro-tectiei mediului si vrea sa limiteze avalansa de con-s-truc-tii de case prin incendii si alte actiuni directe. Organizatia ELF, compusa din celule secrete si foarte mici, a revedicat numeroase incendii asupra zonelor de dezvoltare imobiliara din SUA, din Long Island pana in San Diego.

Prima actiune a ELF a avut loc in 1997, cand o celula a gruparii a incendiat tarcurile de cai ce apartineau administratiei locale din Oregon. In 1998, gruparea a revendicat un puternic incendiu in statiunea de schi Vail din statul Colorado, pagubele ridicandu-se la 12 milioane de dolari.

Tre Arrow, un activist in varsta de 34 de ani, este judecat in prezent de un tribunal din Portland pentru ca, in 2001, a participat la un atac cu cocktailuri Molotov asupra unor betoniere si asupra unor camioane care transportau copaci defrisati.

Case de lux mistuite de flacari

Gruparea eco-terorista Earth Liberation Front a intrat din nou in atentia opiniei publice pe data de 3 martie, cand militantii ecologisti au dat foc unor proprietati de lux in constructie, situate la marginea oraselului Maltby, la 25 de kilometri de Seattle.

Anchetatorii FBI au stabilit ca in spatele incendiului se afla gruparea ELF, care a lasat la locul sinistrului un afis in care revendica „atentatul”. Semnat cu initialele ELF, pe afis scria „Construit verde? Nu, NEGRU!” si „McMansions + RCD-urile nu sunt ecologice”.

Termenul „McMansions” se refera la ansambluri de case aproape identice, construite „in linie”, aluzie la modelul de productie McDonald”s, in timp ce RDC-urile sunt grupuri de case in zona rurala, la periferiile marilor orase, care sunt construite pe un spatiu cat mai restrans.

La cateva zile dupa incendiile de la Seattle, patru militanti ai ELF au fost condamnati de justitia americana pentru ca au provocat un incendiu devastator, in 1999, in campusul universitatii din Michigan. Incendiul a distrus cladirea in care se desfasurau proiecte pentru promovarea biotehnologiei agricole pentru tarile sarace.

Eco-terorism fara victime

Earth Liberation Front, cunoscuta si sub denumirea de „Spiridusii” (elf, spiridus, n.a), este numele colectiv al unor indivizi sau celule care recurg la „sabotajul economic si actiunile de gherila pentru a stopa exploatarea si distrugerea mediului natural”.

Miscarea ELF a fost fondata in orasul Brighton din Marea Britanie, in 1992, si s-a raspandit pe tot cuprinsul Europei in urmatorii doi ani. Astazi este o miscare raspandita la nivel international, cu actiuni in peste 20 de tari, si este privita ca „sora mai mica” a miscarii Frontul Eliberarii Animalelor (ALF), care se presupune ca detine o celula si in Romania.

Folosind acelasi model de „rezistenta in lipsa unui lider”, cat si principiile de actiune ale ALF, militantii ELF vor sa provoace prin actiuni directe pagube economice companiilor care distrug mediul. In martie 2001, ELF a fost inclusa pe lista FBI a gruparilor teroriste. Principiile de actiune ale ELF cer ca militantii sa „isi ia toate precautiile astfel incat sa evite sa faca rau fizic vreunui animal – uman sau non-uman”. Pana in prezent, FBI a recunoscut ca niciuna dintre actiunile ELF nu s-a soldat cu victime.

Inamicul: companiile care afecteaza mediul

Actiunile ELF sunt indreptate impotriva fabricilor si companiilor din domeniile imobiliar, ingineriei genetice, exploatarii padurilor, cultivarii de organisme modificate genetic, constructoare de masini de teren, de dezvoltare urbana si rurala.

Organizatia nu are lideri oficiali, ierarhie, membri sau purtator de cuvant, fiind complet descentralizata. „Scopul ELF este de a opri aceste practici care afecteaza incredibil de mult mediul inconjurator. Celulele ELF au primit sustinere mare din partea oamenilor deoarece au tactici extrem de eficiente.

In plus, ELF isi respecta principiul primordial: sa nu faca rau niciunei fiinte”. Declaratia a fost data din inchisoare de Jeff „Free” Luers, un militant care isi ispaseste o pedeapsa de 22 de ani de inchisoare pentru bombardarea cu cocktailuri Molotov a unei companii care vindea masini de teren.

Eco-teroristi cu suflet de revolutionari

Desi urata de toate marile companii occidentale, ELF nu recurge la violente gratuite, membrii sai fiind tineri scoliti, cu orientari politice de stanga. Printre cei mai vizibili membri ai miscarii se numara dr. Steven Best, profesor de filosofie la Universitatea din Texas si cofondator al Frontului de Eliberare a Animalelor.

Ron Coronado este un fel de purtator de cuvant al miscarii, fiind implicat in scufundarea unor baleniere, eliberarea a mii de animale din fabricile de blanuri si in mai multe incendii. Un alt membru important este Daniel McGowan, care a pledat vinovat pentru a evita inchisoarea pe viata in urma implicarii in mai multe actiuni.

El a refuzat sa depuna marturie impotriva unor „tovarasi de arme”, chiar daca acestia au depus marturie impotriva lui. „Sunt peste sase miliarde de oameni pe planeta, din care aproape o treime sufera de foame sau de saracie.

Constructia de case pentru bogatasi nu ar trebui sa fie o prioritate. Padurile, fermele si mlastinile sunt inlocuite de o mare de case, de pajisti cu iarba artificiala, de asfalt si de animale ucise de masini. Fermele si pamanturile sunt cumparate de companiile imobiliare pentru ca acestea nu pot concura cu alimentele ieftine, pline de pesticide sau modificate genetic ale marilor corporatii. A venit vremea sa decidem ce e mai important: planeta si sanatatea oamenilor sau profitul celor care o distrug?”, se arata in manifest.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *