Trei sferturi dintre romani considera ca in ultimul deceniu s-a deteriorat calitatea aerului din Romania, iar peste jumatate considera ca plafoanele nationale de emisie nu sunt adecvate, potrivit unui studiu Eurobarometru publicat miercuri de Comisia Europeana.
De asemenea, media exprimata la nivel european privind deteriorarea calitatii aerului in celelalte 26 de state membre este de numai 56%, comparativ cu procentul de 74% din Romania.
Potrivit Eurobarometrului, 54% dintre romani considera ca plafoanele nationale de emisie nu sunt adecvate si ar trebui intarite, in timp ce 23% cred ca acestea nu trebuie modificate.
Un numar de 51% dintre romani considera ca si standardele UE privind calitatea aerului ar trebui intarite, 28% considerand ca acestea sunt adecvate. Circa 74% dintre romani si-ar dori ca UE sa intervina cu masuri suplimentare pentru asigurarea calitatii aerului.
Totodata, 39% dintre romani cred ca provocarile legate de poluarea aerului pot fi cel mai bine rezolvate la nivel european, 35% considera ca nivelul local este cel mai indicat, iar 23% au mentionat nivelul national.
Pe de alta parte, 39% dintre romani isi doresc controale mai stricte ale poluarii la activitatile industriale si de productie a energiei, 20% cred ca ar trebui oferite stimulente financiare pentru produsele cu emisii reduse, 35% considera ca este nevoie de o mai buna informare publica in acest sens, 30% vor controale mai stricte privind emisiile masinilor si camioanelor, 21% considera necesara restrictionarea traficului auto in orasele poluate, 29% vor introducerea unei legislatii mai stricte privind calitatea aerului, iar 15% si-ar dori taxe mai mari pentru activitatile care implica poluarea aerului.
Comparativ, in Italia nu mai putin de 81% dintre intervievati sunt de parere ca s-a deteriorat in ultimul deceniu calitatea aerului din tara lor, iar in Cipru, Franta, Grecia, Ungaria, si Spania cred acest lucru 70-75% dintre participanti.
„Cetatenii doresc ca noi sa actionam, iar noi vom raspunde asteptarilor prin revizuirea, in 2013, a politicii in domeniul calitatii aerului. Europenii cer mai multe masuri in sectoarele-cheie si mai multe informatii privind eficienta politicilor. Pentru a raspunde acestor cerinte, trebuie sa ne coordonam la nivel politic si sa continuam cu actiuni efective pe teren”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
Un alt motiv de ingrijorare la nivel european este si impactul poluarii atmosferice asupra sanatatii si asupra naturii. Aproape 9 din 10 europeni considera ca bolile legate de calitatea aerului, precum cele respiratorii sau cele cardiovasculare, constituie o problema grava. Tot probleme grave sunt considerate, de catre 8 intervievati din 10, acidificarea si eutrofizarea.
Eurobarometrul a fost realizat in toamna anului 2012 pe un numar de 25.000 de cetateni europeni din cele 27 de state membre.