Medicii recomanda, de sarbatori, portii echilibrate de alimente si bauturi traditionale

Medicii recomanda ca, de sarbatorile de iarna, care dureaza aproape doua saptamani, sa fie consumate alternativ si echilibrat alimente si bauturi traditionale in locul preparatelor tip fast food si a sucurilor industriale, chiar daca tentatiile sunt mari, iar oferta foarte diversa. alimente de Craciun

„Mai sunt doar cateva zile pana la Craciun, iar oamenii vor intra in febra cumparaturilor. Si pentru ca fiecare dintre noi ar vrea sa aiba cat mai multe pe masa de Sarbatori, cred ca este bine sa tragem cateva semnale de alarma inca de acum, mai ales ca petrecerile de iarna incep de Craciun – 25 decembrie – si se incheie in 7 ianuarie, de Sfantul Ion”, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, Simona Tivadar, specialist nutritionist la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Medicul recunoaste faptul ca ar fi imposibil sa ceara oamenilor – chiar daca este in interesul sanatatii lor – sa nu manance de Craciun sarmale, carnati, cozonac, sorici sau carne de porc. Totusi, ceea ce este foarte important, este modul in care sunt consumate aceste preparate si, mai ales, cu ce sunt asociate.

„Ar fi bine ca in acest interval sa fie evitate merdenelele, preparate tip pizza sau fast food si, nu in ultimul rand, bauturile industriale si dulciurile concentrate. Este preferabil un pahar cu vin natural, decat un suc galben, roz sau verde”, a precizat Tivadar.

De aceea, pentru a evita crizele biliare provocate de consumul in exces al alimentelor si al bauturii, este necesara o hrana cat mai echilibrata, in care alimentele mai grele sa alterneze cu multe fructe, legume si ceaiuri din plante, a mai spus nutritionistul.

O alta recomandare este aceea ca oamenii sa manance cate putin, de mai multe ori pe zi, fie si la un interval de trei ore si, obligatoriu, una din mese sa fie alcatuita numai din fructe. Este total contraindicat consumul, la o singura masa, a produselor cu maioneza, icre, carnati, salata boeuf, piftie, sarmale, carne de porc si dulciuri concentrate. Trebuie scoase complet din alimentatia acestor zile produsele imbibate in grasime (cum ar fi merdenelele, pateurile si produsele in foietaj, alunele, stickurile sau chipsurile). Bauturile alcoolice pot fi consumate in functie de alimentele ingerate, dar nu in cantitati exagerate.

Pentru diabetici, mesele din perioada sarbatorilor de iarna trebuie sa se incadreze in recomandarile facute de medic. Prajiturile nu trebuie sa contina zahar, in prezent existand cofetarii care prepara produse pentru suferinzii de diabet. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii si cei cu afectiuni renale trebuie sa evite alimentele sarate, iar hepaticii – consumul de alcool. Iar cei care au postit 40 de zile sa inceapa masa cu alimente mai usoare si in cantitati mici. Ar fi de preferat carenea de peste, de curcan asortate cu multe legume si fructe

La sfirsitul mesei festive, este indicata o ceasca de cafea neagra sau un pahar dintr-o bautura alcoolica pe baza de plante, ambele lichide avind proprietatea de a usura digestia.

Medicul nutritionist interzice categoric consumul bauturilor energizante. „Recomand ceaiuri din plante, care pot avea acelasi efect tonic, respectiv un ceai negru, dar sub nici o forma bauturile energizante, indiferent sub ce denumire sunt comercializate. Ar fi bine ca in fiecare casa sa existe totusi un triferment, care ajuta la digestie”, a adaugat Tivadar.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *