Mediul – Sub calcai politic

Sindicatul National al Garzii de Mediu declanseaza astazi conflictul de munca * Sindicalistii acuza in primul rand nerespectarea statutului functionarului public, prin desfiintarea comisariatelor regionale permitandu-se manevre politice la nivel local * Surse din cadrul Garzii Nationale de Mediu spun ca, printre altele, se doreste si mutarea comisariatului regional

Garda Nationala de Mediu este in fierbere mare de o buna bucata de vreme, dupa ce s-au desfiintat comisariatele regionale de mediu fara a se preciza si modalitatea de preluare a activitatii si a salariatilor de catre comisariatele judetene. In plus, noile prevederi permit, printre altele, si atribuirea functiilor de conducere pe criterii politice, comisarul general adjunct si comisarii-sefi fiind numiti si revocati din functie de comisarul general.
De cateva saptamani, activitatea la nivel local este mult ingreunata, s-au acumulat facturi neachitate (din cauza circuitului lung al documentelor, care trebuie aprobate intai la Bucuresti) si se anunta intarzieri la plata salariilor. Dat fiind si faptul ca textul Hotararii de Guvern nr. 1.224 pentru organizarea (n.r. nu reorganizarea!) si functionarea Garzii Nationale de Mediu a fost trimis spre aprobare fara consultarea sindicatului, acesta a decis declansarea conflictului de munca.

Greva in prag de sarbatori

Astazi, intre orele 12.00 si 14.00, va fi pichetat sediul Comisariatului General al Garzii Nationale de Mediu, miercurea viitoare are loc greva de avertisment, intre orele 8,00 si 10,00, in toate comisariatele, iar pe 12 decembrie se declanseaza greva generala pe perioada nedeterminata, daca nu se gasesc solutii la revendicarile sindicalistilor. Viorel Beltic, membru in comisia de negociere, ne-a declarat ca sindicalistii cer respectarea cadrului legal privind statutul functionarului public; suplimentarea numarului de functii publice astfel incat dupa reorganizare sa poata functiona noile comisariate judetene; respectarea legii privind informarea si consultarea organizatiilor sindicale; crearea de noi criterii pentru distribuirea veniturilor salariale suplimentare; conditii de munca si protectie la actiunile de control.

Se muta Regionala la Tulcea?

Nici la Galati spiritele nu sunt mai calme, comisariatul regional de aici fiind si cel mai important din tara, pentru ca are (avea) in subordine sase judete, la care se adauga Comisariatul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Surse din cadrul Garzii Nationale de Mediu ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca, pe langa numirea in functii pe criterii politice pentru un control la nivel local, se urmareste si mutarea comisariatului regional (care urmeaza a fi reinfiintat) de la Galati la Tulcea, acesta fiind orasul natal al actualului comisar general, Octavian Marius Popa.
„Prin aceasta reorganizare, unii dintre colegi nici nu se regasesc in statul de functii. Sunt cinci functionari publici, plus un angajat contractual, din cadrul fostului Comisariat Regional Galati, care se afla in aceasta situatie,” ne-a declarat, ieri, seful comisariatului judetean Galati, Gabriel Panaitescu.

Telefoane de interventie

„Sunt din 90 in sistem si acum imi pare rau ca am plecat din combinat, spune la randul sau Ion Drugan, fostul comisar regional. Prin aceasta reorganizare, care este de fapt o dezorganizare, se aduc feudele la judet, se reinfiinteaza sluga politica, astfel incat totul sa fie sub control. Garda functiona foarte bine, regionalele fiind de altfel o cerinta a Uniunii Europene, pe sistemul regiunilor de dezvoltare. De ce se impunea schimbarea unui lucru care chiar functiona? Ca sa existe control politic! Prefectul Mihai Capra este un domn, niciodata nu s-a pretat la asa ceva, dar in alte judete se lucreaza cu telefoane de interventie la nivel de prefect pentru acoperirea unui agent economic. Eu vreau doar sa imi fac datoria de functionar public, fara a fi dator unui partid politic. De ce nu se poate acest lucru?”.

Diferenta de viziune,
doar pana la lege

Se pare insa ca lucrurile se vad cu totul altfel de sus. Iata ce declara la Galati, in luna octombrie, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Marius Popa, in legatura cu reorganizarea institutiei. „Peste tot, si in comisariatul general, si in comisariatele judetene vor avea loc niste examene. Au fost facute foarte multe angajari care nu au avut nicio legatura cu competenta si avem, din pacate, oameni slabi. Unii dintre ei au si plecat in urma unor controale. Altii sunt in comisii de disciplina, nu vor sa-si dea demisia, probabil ca vor ajunge sa fie dati afara. Acest proces de eliminare este unul greoi. Dar eu cred intr-un concurs corect si sunt dispus sa invit si presa la sustinerea lui.”
Cateva zile mai tarziu, prin HG 1.224, se stabilea clar ca sefii comisariatelor sunt numiti si revocati din functii de comisarul general. Concurs? Presa?

* * *
Una peste alta, desi sub tensiune, comisarii de mediu fac in continuare verificari in teren, iar personalul administrativ cere ingaduinta la plata facturilor, in asteptarea unui salariu pentru nu se stie ce functie. In aceasta degringolada, se spera ca macar sub presiune sindicala lucrurile sa intre pe un fagas normal.

Sursa: Viata Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *