Mehedinti: S.O.S. – salvati natura!

Balastierele, pericol pentru mediu

Cursurile raurilor mehedintene si unele zone bogate in nisip si piatra devin extrem de nocive pentru mediul inconjurator dupa exploatarile abuzive ale afaceristilor in constructii. Balastierele si microcarierele s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie, in urma lor ramanand haos. Exploatarea se face departe de normele impuse de protejarea mediului inconjurator si sub ochii ingaduitori ai autoritatilor.

Conform declaratiilor directorului adjunct al APM Mehedinti, Nicolae Pascovici, cele mai importante rauri din judet, respectiv Topolnita, Motru, Cosustea, Bahna, dar si fluviul Dunarea, au devenit, de ceva timp, raiul afaceristilor. Majoritatea firmelor de constructii au concesionat portiuni din aceste rauri in vederea deschiderii de balastiere. La ora actuala exista nu mai putin de noua balastiere autorizate pe cursurile raurilor mai sus-amintite, iar alte trei balastiere asteapta emiterea autorizatiilor de functionare.

Dupa spusele directorului Pascovici, toate firmele care administreaza balastiere si microcariere de nisip si pietris ar trebui ca anual sa prezinte un plan bine intocmit, in urma caruia sa fie refacut mediul.

Impact criminal: distrug si nu refac!

„La emiterea permisului de exploatare, titularul de investitie prezinta un proiect de refacere a mediului, cu propunerea de solutii tehnice si valori estimative. Mai mult, s-ar impune ca proiectul sa fie reactualizat la sfarsitul exploatarii, in sensul ca solutiile gandite anterior sa fie reanalizate si adaptate noilor conditii, astfel incat mediul sa nu aiba de suferit, iar zonei respective sa i se gaseasca alta utilitate, in special turistica sau industriala. Nimeni pana acum nu a incercat sa refaca tot ce a stricat. Impactul exploatarilor este unul negativ asupra mediului inconjurator. Lipseste si o corelare intre departamentele din cadrul MMDD si ANRM, astfel incat interesele unuia sa coincida cu al celorlalte. Mai mult, lucrurile se pot pune foarte usor la punct daca toti s-ar spala de curcubeul politic si ar aplica legea”, a declarat Pascovici.

Putine sunt legale

Anual, milioane de tone de nisip si pietris sunt dislocate din aceste zone si folosite in constructii. In plus, autoritatile recunosc faptul ca alte zeci de balastiere functioneaza ilegal, insa sunt ascunse de privirile oamenilor. Toate functioneaza la mica intelegere cu alesii-sefi ai locurilor. „Cele mai multe balastiere ilegale sunt amplasate in locuri greu accesibile, dar cu acordul tacit al primarilor. Sunt extrem de greu de gasit si monitorizat. In urma exploatarilor ramane haos”, sustine Pascovici.

Sursa: Editie Speciala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *