Iarba verde de acasa, pe apucate

ARAD, HUNEDOARA. Incepem cu un remember. Guvernul a adoptat, in sedinta din 20 iunie, Ordonanta de Urgenta pentru instituirea “Programului National de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”. Potrivit acestui act normativ, proiectele de reabilitare sau realizare de spatii verzi sunt finantate din Fondul pentru Mediu.

Pentru anul 2007, suma alocata initial a fost de 25 milioane lei din Fondul de Mediu, dar, in sedinta din 11 octombrie, Guvernul a suplimentat aceste fonduri cu 35 milioane lei, ca urmare a numarului mare de proiecte depuse de autoritatile locale. Comisia de analiza, constituita potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului Nr. 59/2007, a selectat, din cele 160 de proiecte depuse, un numar de 102 proiecte. Suma totala alocata este de 58.713.055 lei si finantarea se va desfasura pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea prelungirii. “Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, proiectele selectate in cadrul Programului National de imbunatatire a calitatii mediului prin crearea de spatii verzi in localitati. Este pentru prima data in 17 ani cand Guvernul da bani pentru realizarea de spatii verzi”, a declarat, ieri, ministrul Mediului, Attila Korodi.

In zona de vest a tarii, regasim, in lista aprobata de guvern, proiecte din judetele Arad si Hunedoara, care beneficiaza de fonduri pentru realizarea de spatii verzi. Pentru judetul Arad a fost alocata suma totala de 1.476.918 lei si vor beneficia de finantare urmatoarele cinci proiecte: “Amenajare spatii verzi in orasul Santana”, in valoare de 400.000 lei, “Scuar, zona de recreere pentru toate varstele, sat Iermata Neagra, comuna Zerind”, in valoare de 120.427 lei, “Amenajare si extindere de spatii verzi in orasul Ineu”, in valoare de 500.000 lei, “Modernizare Parc comuna Bocsig”, in valoare de 206.491 lei, si “Reabilitarea parcului public din Statiunea Moneasa si modernizarea spatiilor verzi aferente Primariei si Centrului Civic din comuna Moneasa”, in valoare de 250.000 lei. Judetului Hunedoara i-a fost alocata suma totala de 3.802.267 lei, fiind aprobate la finantare sase proiecte, respectiv: “Amenajarea parc Statiunea Geoagiu Bai, orasul Geoagiu”, in valoare de 400.000 lei, “Parcul Bejan municipiul Deva”, in valoare de 1.500.000 lei, “Amenajare parc de odihna si recreere pentru toate varstele, orasul Uricani”, in valoare de 500.000 lei, “Amenajare Parcul Tineretului, municipiul Orastie”, in valoare de 400.000 lei, “Amenajare spatii verzi in orasul Aninoasa”, de 502.267 lei, si “Recuperarea si regenerarea urbana a spatiilor verzi din interiorul comunei Baru, crearea de noi spatii verzi”, in valoare de 500.000 lei. Deci, din suma totala de 58.713.055 lei, doar aceste doua judete, Arad si Hunedoara au reusit sa absoarba fonduri in procent de aproape zece la suta, respectiv 5.279.185 lei. Ceea ce inseamna ca proiectele prezentate de autoritatile publice din cele doua judete mentionate au fost foarte bune.

CARAS-SEVERIN, MEHEDINTI, TIMIS. Din lista proiectelor aprobate de Guvern, in sedinta de ieri, pentru finantare din Fondul de Mediu, lipsesc cu desavarsire cele ale autoritatilor locale din judetele Caras-Severin, Mehedinti si Timis. Dat fiind ca, din totalul de 160 de proiecte depuse in vederea obtinerii finantarii, aproape 64 la suta au fost aprobate, chiar cu riscul suplimentarii sumei aprobate initial, rezulta ca proiectele care au picat la examen nu au fost suficient de bine realizate. Nu stim, insa, daca autoritatile publice din aceste trei judete ramase de caruta au depus fie si un singur proiect pentru crearea de spatii verzi, desi este greu de crezut ca toate localitatile pot asigura suprafata minima de opt metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor.

Sursa: 24DeOre Cotidianul de Vest

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,167FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente