Melamina ucide

In luna septembrie a anului trecut, siguranta alimentara a milioane de oameni a fost pusa la grea incercare. Producatorii si consumatorii au fost alertati ca sute de tone de lapte praf produs in China si folosit ca ingredient la fabricarea formulelor de lapte pentru bebelusi, dar si ca ingredient in diferite produse alimentare destinate omului sau animalelor continea melamina, compus chimic adaugat pentru falsificarea continutului de proteine a laptelui. Astfel, producatorii obtineau o marfa „de calitate” fara costuri, iar profitul lor era mare.lapte cu melamina

Deznodamantul in acest extrem de lung si complicat proces intentat companiei distribuitoare, Sanlu Group, acuzata de altfel si de bancruta frauduloasa, s-a soldat saptamana trecuta cu sentinta de condamnarea la moarte a celor doi producatori, furnizori ai companiei de distributie.

Alte 15 persoane din executivul companiei au fost anchetate sub acuzatia de frauda in dauna sigurantei alimentare si condamnate la inchisoare pentru perioade cuprinse intre 5 si 15 ani, iar presedintele Sanlu Group, in care compania neozeelandeza La Fonterra detine 50% din actiuni, a fost condamnat la moarte dupa ce acesta a pledat vinovat.

RINICHII, CEI MAI AFECTATI
Substanta chimica melamina este folosita in tabacirea pielii si afecteaza sistemul reproductiv si urinar chiar si la animale, iar in acest caz a fost folosita de compania Sanlu Group pentru a creste nivelul de proteine pe care laptele praf ar trebui sa-l contina pentru a trece testele privind calitatea proteica. Insa produsul este cel mai ieftin de pe piata chineza, iar consumatorii extrem de saraci nu isi mai pun probleme legate de siguranta alimentara.

Sase persoane au decedat si peste 300.000 au avut nevoie de ingrijiri medicale in urma intoxicarii cu melamina. Caracteristicile fizio-chimice ale melaminei favorizeaza patrunderea lor in caile urinare, determinand obstructia lor si impiedicand eliminarea corecta a urinei, explica specialistii. Astfel, nu doar urina nu se elimina corect din organism, nici fluxul sangvin in interiorul rinichiului nu este la parametrii normali.

In cazul adultilor, ingerarea de melamina nu este la fel de periculoasa, desi este greu de facut predictii pe termen lung, tocmai pentru ca nu exista date care sa ateste cum va reactiona fiecare organism in parte. Uniunea Europeana a stabilit o doza maxima zilnica tolerabila de 0,5 miligrame de melamina pe kilogram corp. Altfel spus, pentru majoritatea persoanelor adulte nu exista riscuri dincolo de acest prag; totusi, nu toate persoanele reactioneaza la fel si nu putem spune ca este absolut sigur.

Pot exista persoane cu patologie renala prealabila, care sa reactioneze grav la cea mai mica ingerare de melamina sau in al caror corp exista alte elemente toxice care sa interactoneze cu aceasta. Un deznodamant radical, afirma specialistii publicatiei Food Quality News, insa de natura sa deznadajduiasca orice alta incercare de frauda in materie de siguranta alimentara.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *