Incepe Conferinta de la Copenhaga

Astazi incepe la Copenhaga Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, eveniment cu rol hotarator in privinta luptei impotriva schimbarilor climatice.incepe summitul Copenhaga

O parte din marii poluatori au anuntat ca vor semna un nou acord international de mediu, in vreme ce altii asteapta negocierile, cerand avantaje pentru propriile economii.

Negocierile de la Copenhaga sunt decisive pentru obtinerea unor rezultate concrete in lupta impotriva schimbarilor climatice. Marea provocare a conferintei este semnarea unui nou acord international de mediu, care sa inlocuiasca din 2012 Protocolul de la Kyoto. Obiectivele noului acord sunt asumarea unor tinte semnificative de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de catre toate tarile dezvoltate, dar si o modificare in sens pozitiv a emisiilor in tarile in curs de dezvoltare.

Pana la acest moment, negocierile la nivel international au inaintat intr-un ritm foarte lent, fiind dificil sa se ajunga la un consens asupra unor aspecte esentiale precum forma acordului si finantarea masurilor de combatere a schimbarilor climatice in statele in curs de dezvoltare. Desi agenda initiala preconiza finalizarea negocierilor la Copenhaga, evolutia discutiilor la nivel international arata ca negocierile din luna decembrie vor asigura elementele esentiale ale unui acord politic, urmand ca in cursul anului viitor sa fie continuate negocierile asupra textului propriu-zis al acordului, dar si regulile privind implementarea acestuia.

ROMANIA, O PREZENTA TIMIDA IN NEGOCIERI
O voce tacuta in prenegocieri, Romania are mari sanse de a se prezenta la Copenhaga fara un ministru al Mediului si cu un program de actiune nu tocmai coerent. De altfel, reticenta si timiditatea caracterizeaza intregul bloc de tari din est, recent integrate in Uniunea Europeana. Singura tara recent inclusa in sistemul comunitar si care a facut demersuri si a avansat propuneri este Polonia.

Totusi, impreuna cu partenerii din Uniunea Europeana, Bucurestiul va „depune toate eforturile necesare pentru a stimula progresul negocierilor, astfel incat acordul ce va fi incheiat sa genereze obligatii de atingere a unor tinte concrete de reducere a emisiilor in toate tarile dezvoltate”, dupa cum se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului. Pana la data de 15 decembrie 2009 vor avea loc discutii si negocieri la nivel de experti, iar in perioada 16-18 decembrie negocierile se vor desfasura si intre reprezentanti la nivel inalt.

Delegatia Romaniei la negocierile Conferintei de la Copenhaga va fi condusa de noul ministru al Mediului (daca acesta va fi desemnat in timp util) si va include reprezentanti de la Ministerul Mediului, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Ministerul Afacerilor Externe.

Dezbaterile conferintei vor fi conduse de Connie Hedegaard, fost ministru pentru Energie si Schimbari Climatice in Danemarca, actualul comisar nominalizat pentru schimbari climatice, portofoliu nou infiintat in cadrul Comisiei Europene, pentru urmatorul mandat al acesteia.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *