Romania ar putea deveni lider in sectorul energiei regenerabile, daca va utiliza resursele naturale importante de care dispune in acest domeniu, au declarat miercuri reprezentantii Mentor Group Energy, companie care urmareste dezvoltarea pietei romanesti de proiecte verzi.
„Romania poate deveni un lider in sectorul energiei regenerabile, prin producerea si crearea de energie verde combinate cu prevenirea poluarii, dar esueaza inca in utilizarea resurselor incredibile de care dispune si in exploatarea potentialului urias pe care il are”, a declarat presedintele companiei Mentor Group Energy, subsidiara consortiului Mentor Group Holdings, Alon Peled.
Mentor Group Energy vrea sa dezvolte proiecte verzi si anunta ca a reusit sa obtina sprijinul mai multor investitori straini si fonduri private pentru proiecte din domeniul energiei regenerabile, in valoare de pana la 100 milioane euro.
„Mai multi investitori si fonduri doresc sa ni se alature si sa investeasca in piata romaneasca de energie regenerabila, dar se pare ca aceasta zona nu este inca foarte pregatita sa faca acest pas. Daca in alte tari avem sprijin puternic din partea guvernului, in Romania sunt foarte putini dezvoltatori care au curajul sa preia initiativa si sa-si inceapa propriile proiecte”, a mai spus Peled.
Potrivit firmei, Romania ofera mai multe tipuri de resurse naturale, care nu sunt folosite la intreaga capacitate, respectiv resurse hidro pe tot teritoriul tarii, resurse geotermale, eoliene si solare.
Mentor Group Energy urmareste si reducerea poluarii, prin importarea de noi tehnologii.
„Am lansat un program ecologic special dedicat municipalitatilor. Programul este sprijinit de cateva fonduri si banci importante si targetul este asistarea primariilor in crearea unui mediu mai bun, ecologic, pentru cetateni, in acelasi timp generand o alta sursa de venit”, a adaugat presedintele companiei.
Ministerul Mediului deruleaza in prezent un program de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, geotermala si eoliana ori alte sisteme care duc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, cunoscut si sub denumirea de programul Casa Verde, al carui buget se ridica la 310 milioane lei in 2009. Autoritatile locale pot depune proiecte pentru montarea de panouri solare, pompe de caldura sau centrale eoliene atat pentru unitatile publice, cat si pentru asociatiile de locatari.
Potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu (AFM), transmise la solicitarea NewsIn, pana pe 3 august primariile si consiliile locale depusesera 46 de proiecte de acest fel la sediul institutiei. Prima etapa a programului Casa Verde a fost extinsa pana pe 7 august.
Sursa: NewsIn