Metoda revolutionara de izolatie termica a caselor – factura la gaz ar putea fi eliminata complet

Peretii caselor izolati dupa modelul realizat de Sorin Macarie ar putea fi incalzit cu energie solara. Sistemul presupune un perete de sticla, perdea rotativa care este o retea de transformare a energiei solare in energie termica si un izolator cum ar fi polistirenul.Sorin Macarie

Un albaiulian a gasit o metoda de izolatie termica a caselor prin care factura la gaz ar putea fi eliminata comple. Izolarea apartamentelor si a caselor a devenit o preocupare pentru tot mai multi albaiulieni care doresc sa plateasca mai putin incalzirea.

Sorin Macarie are din 1991 o firma in Alba Iulia care se ocupa si cu cercetare in domeniu. In 1996 a realizat in premiera europeana un sistem electronic de tesut covoare iar acum studiaza o noua metoda de izolare termica care presupune incalzirea zidului cu energie solara si inmagazinarea in peretii casei. Sitemul este in curs de brevetare si este experiment si analizat si de catre specialistii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca cat si de specialistii de la „Universitatii 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

20 de euro pe metru patrat

Acest tip de izolatie care costa 20 de euro pe metru patrat ar putea sa ne scuteasca de factura pentru incalzire. Investitia ar trebui sa se amortizeze in patru-cinci ani. Sitemul testat de albaiulian este realizat dintr-un perete de sticla si o perdea rotativa care este de fapt o retea de transformare a energiei solare in energie termica. Sub aceste doua straturi este aplicat un izolator clasic, vata minerala sau polistiren. Sistemul poate fi aplicat atat la blocurile de locuinte cat si la case. Aceasta izolatie incalzeste peretele iar o parte din caldura este inmagazinata in zidul casei.

La acest moment albaiulianul lucreaza la determinarea procentului de transfer care are loc intre izolatie si perete. „Daca afara este o temperatura mica, chiar sub zero grade Celsius si este o zi insorita temperatura peretelui poate ajunge la peste 60 de grade Celsius. Reteaua poate transfera atat energia solara cat si energia telurica sau hidraulica. Din estimarile de pana la acest moment, pe soare, transferul este de 0,2 kw pe metru patrat, caldura care se inmagazineaza in perete”, a explicat Sorin Macarie. Albaiulianul este de parere ca la 1.000 de ore de soare pe an pentru incalzirea unui metru patrat din masa unei case normale se pot economisi 20 de metri cub de gaz.

Pentru acest nou tip de izolatie foarte important este peretele sudic care capteaza energia solara prin acesta iarna casa ar atrage orice flux termic exterior, avand mai multe elemente in sistemul de stocare. Pe timp de vara peretele ar respinge orice caldura din exterior si ar pastra o atmosfera racoroasa. Primavara si toamna, casa ar putea fi programata sa absoarba fluxuri termice dupa necesar. „Din pacate arhitectii nu au cunostinte despre energiile verzi si despre modul in care se poate construi o casa care sa consume cat mai putina energie. De exemplu o parte a acoperisului ar trebui realizata in unghi de iarna, adica in unghi de 60 de grade pentru a putea fi acoperite cu panouri solare. Iar peretele sudic izolat”, a explicat Sorin Macarie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *