Cateva familii de la marginea marilor cartiere din Arad reusesc sa adune sute de lei pe luna de pe urma pet-urilor pe care le strang de pe strazi, din parcuri, de pe malul raurilor. De valorificarea pet-urilor se ocupa si operatorul local de salubritate, aflat in razboi cu micii reciclatori.
Aradenii care cauta printre ruine pentru a recupera fier vechi sunt tot mai putini, pentru ca si fierul este tot mai greu de gasit, plasticul devenind noua marfa care poate sa le asigure existenta micilor reciclatori din oras.
Cateva familii de la marginea marilor cartiere reusesc sa adune sute de lei pe luna de pe urma pet-urilor pe care le aduna de pe strazi, din parcuri, de pe marginea drumurilor nationale, de pe malul Muresului sau din Padurea Ceala, unde aradenii iesiti la picnic lasa in urma cantitati mari de ambalaje din plastic.
Printre cei care isi castiga existenta din aceasta activitate se numara si Gabi (35 de ani), un aradean care a ramas fara loc de munca in urma cu un an. A lucrat intr-o echipa de zidari si zugravi care au ales sa mearga in Spania, insa el nu a vrut sa-si abandoneze in tara cei patru copii pe care-i are, cel mai mic in varsta de numai trei ani.
„Am cautat sa ma angajez, dar nu am gasit nimic, decat munci ocazionale, ciubucuri in constructii. Am scoala profesionala de constructii, nu am putut sa fac liceul ca lucrez de la 15 ani, ca am fost o familie numeroasa, cu noua frati si eu cel mai mare, asa ca a trebuit sa-i ajut pe ceilalti. Singura solutie ca sa nu ma apuc de furat a fost sa bat strazile, sa adun pet-urile pe care le arunca oamenii la tot pasul”, spune Gabi.
El si sotia au propria casa, situata la marginea cartierului Faleza Sud, langa raul Mures si Padurea Ceala. Cei doi spun ca locul in care stau le confera avantajul de a avea „trei surse de aprovizionare” cu flacoane din plastic.
„Pentru asta trebuie sa ne trezim la patru sau cinci dimineata ca si aici e concurenta. Vin unii din alte cartiere ca se stie ca aici, la padure, sunt multe ambalaje aruncate. Si Muresul aduce sute de sticle si le lasa pe mal. Tot la trei zile daca mergem si culegem, avem ce gasi, ca noi facem curat, iar oamenii arunca din nou”, spune Angela, sotia lui Gabi.
Cu ajutorul unui carucior special confectionat, cei doi soti aduna cateva sute de flacone pe zi, castigand 20-30 de lei pentru ele.
La o distanta de cativa kilometri, in cartierul Confectii, pensionarul Ilie Pravat (64 de ani) isi completeaza venitul de 740 de lei prin reciclarea plasticului. Il cunoaste tot cartierul si unii ii aduc sacii cu pet-uri direct acasa, decat sa le lase la container.
„De doi ani fac treaba asta ca pensia nu-mi ajunge. Nu castig o avere, dar pun deoparte pentru lemne la iarna si medicamente. Le vand cu 25 de bani kilogramul, alta data mai putin. Ca nu le duc eu la firma, ca nu am cu ce, vine o masina si le ia de acasa, un intermediar care are firma, asa ca mai castiga si el, ca vinde si cu 40 de bani”, spune barbatul, care a lucrat 27 de ani la o fabrica de textile din oras.
La marginea fiecarui cartier din Arad exista astfel de „culegatori”, fapt care, spun reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), ajuta la mentinerea curateniei.
„Nu avem o situatie a cantitatilor pe care le aduna acesti oameni, dar ei contribuie in mod evident la ecologizare, mai ales pe spatiile verzi. Pentru noi, ar fi mai bine sa nu aiba ce gasi, dar din pacate exista mai multi oameni care nu respecta regulile bunului simt decat cei care recicleaza pentru un mic castig”, a declarat directorul executiv al APM Arad, Dana Danoiu.
Totusi, micii reciclatori nu ajung peste tot, cum ar fi parcurile din centrul orasului, si asta pentru ca pe aici patruleaza mai des politistii locali, care au devenit spaima acestor oameni.
„Sunt cea mai mare problema a noastra, ne vaneaza efectiv. Spun ca, daca ne mai prind ca strangem pet-uri, ne amendeaza sau ne baga la furt. E absurd sa ne acuze ca furam niste deseuri aruncate la intamplare, ca doar nu sunt proprietatea nimanui”, spune Gabi, care a avut de multe ori probleme cu politistii locali.
De cealalta parte, reprezentantii Politiei Locale afirma ca nu strangerea deseurile aruncate pe strazi e o problema, ci faptul ca unii „culegatori” iau pet-urile direct din containerele speciale aflate in proprietatea operatorului local de salubritate sau chiar direct din fata portilor oamenilor, care le pregatesc in saci speciali asigurati tot de firma respectiva.
„Din pacate, avem si cazuri de distrugere a containerelor cu materiale reciclabile sau furtul acestora. Nu dorim ca acest fenomen sa ia amploare”, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Locale Arad, Nicoleta Belean.
Directorul operatorului de salubritate care are contract cu municipalitatea, Ciprian Tripa, spune ca deseurile reciclabile sunt proprietatea firmei, de vreme ce asigura populatiei logistica necesara pentru sortarea materialelor.
„Am sesizat Politia Locala in astfel de cazuri pentru ca noi, prin logistica pe care o asiguram, facilitam colectarea selectiva a deseurilor. In baza contractului cu municipalitatea, avem chiar obligatia colectarii selective. Apar zilnic acesti culegatori de deseuri care fura direct sacii cu pet-uri lasati de populatie in fata portii. Noi asiguram gratuit acesti saci, pe cheltuiala noastra. Avem si containere speciale, in forma de clopot, care au fost vandalizate, distruse incuietorile doar pentru a se recupera din ele materiale”, spune Ciprian Tripa.
Firma pe are o conduce are la Arad si o fabrica de sortare a deseurilor, care valorifica materialele. In aceste conditii, directorul firmei recunoaste ca asa-zisii culegatori le fac concurenta, ducand materialele la alte firme de reciclare.
„Este oarecum jenant, intr-adevar, sa reclami acesti oameni pentru ca ne fura niste deseuri, dar realitatea este ca vorbim de furt, cata vreme sunt luate din containerele ce ne apartin sau cu sacii galbeni asigurati de noi. Mai greu e de dovedit, pentru ca suspectii se debaraseaza rapid de corpul delict, adica acel sac inscriptionat, personalizat de firma noastra”, mai spune directorul companiei.
In Arad, sunt cateva firme mari de recuperare a materialelor reciclabile. Doar la statia de sortare a operatorului de salubritate se recicleaza noua tone pe ora, sase zile pe saptamana. In cazul plasticului, statia recicleaza aproape 100 de tone pe luna, din care jumatate sunt pet-uri.
In oras mai exista o fabrica unde se regranuleaza plasticul, recicland o mie de tone pe luna. Aici, pet-urile se cumpara cu 30 de bani kilogramul, flacoanele fiind aduse de mici firme, care le cumpara direct de la „culegatori”.
(Material realizat de Marian Buga, [email protected])