Mierea, cel mai falsificat aliment

Producator – procesator – consumator. Acesta este cel mai simplu traseu prin care produsele agroalimentare ajung pe masa consumatorului.
miere
In realitate, traseul este mult mai complicat, ceea ce duce de multe ori la falsificarea alimentelor, astfel incat consumatorul nu mai plateste doar costurile de producere, procesare si ambalare, ci, uneori, si “stiinta inglobata” in falsificarea alimentelor.

Falsificarea alimentelor reprezinta adaosul oricarei substante intr-un produs alimentar cu scopul mascarii unor defecte sau al conferirii unor proprietati care nu se justifica prin originea si compozitia sa. Falsificarea alimentelor este o meteahna veche a oamenilor si o data cu progresul tehnico-stiintific au progresat si metodele de falsificare. Uneori, acestea au luat-o chiar inaintea tehnologiilor, din pacate.

Unul dintre cele mai falsificate alimente este mierea de albine. Avizati de beneficiile acestui aliment-medicament, consumatorii sunt deseori inselati, achizitionand “miere” care de multe ori este falsificata cu sirop de porumb, izomalt, zahar invertit, ceea ce scade dramatic efectul benefic asupra sanatatii.

Apicultorii au evaluat pericolul punerii in vanzare a produselor apicole falsificate din cauza imposibilitatii comercializarii produselor pure la pretul corect.

Intr-o comunicare recenta in Journal of Agriculture and Food Chemistry, cercetatorul Bernard Herbreteau, de la Institutul de Cercetari Agricole Dubarry, a prezentat o noua metoda de determinare a falsificarii mierii de albine. Metoda se bazeaza pe “amprentarea” glucidelor din mierea pura si compararea etalonului cu profilul glucidelor din diferite sortimente de miere comercializate. Izolarea compusilor glucidici amprentati se face initial prin indepartarea monozaharidelor si a oligozaharidelor din miere, urmata de separarea cromatografica utilizand un schimbator de ioni cu faza stabila si detectarea cu pulsuri amperometrice.

Aplicarea acestei metode a permis detectarea falsificarii mierii pornind de la un adaos de 1% de sirop de porumb, adica la concentratii extrem de mici, care nu mai justifica falsificarea.

ADAOSURI
Siropul de porumb, utilizat traditional la falsificarea mierii de albine, contine 10% fructoza, 45% glucoza, 13% maltotrioza si 2% oligozaharide lungi. Mierea de albine pura contine 39,3% fructoza, 33% glucoza si 2,3% oligozaharide, restul fiind apa (17%). Importanta ei nutritionala se datoreaza insa continutului de microelemente (vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoni, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici – lactic, citric, malic, oxalic, dextrina, compusi ai azotului – in total 435 de substante).

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

The DRS draft is a solid platform for development of high quality recycling in Romania. It should also include more legal guidelines to secure...

Zero Waste Romania welcomes the launch in public debate of the draft Government Decision on the implementation of the DRS for non-reusable...

Ce schimbări aduce pentru consumatori și industrie proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare? O analiză Zero Waste România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat spre dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind implementarea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru...

Peste 350 de tineri activiști din 150 de țări vor participa la un eveniment climatic online

Tineri activiști din întreaga lume vor lua parte la o discuție virtuală privind schimbările climatice, în cadrul căreia își vor prezenta viziunea...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,693FaniÎmi place
85CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente

The DRS draft is a solid platform for development of high quality recycling in Romania. It should also include more legal guidelines to secure...

Zero Waste Romania welcomes the launch in public debate of the draft Government Decision on the implementation of the DRS for non-reusable...

Ce schimbări aduce pentru consumatori și industrie proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare? O analiză Zero Waste România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat spre dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind implementarea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru...

Peste 350 de tineri activiști din 150 de țări vor participa la un eveniment climatic online

Tineri activiști din întreaga lume vor lua parte la o discuție virtuală privind schimbările climatice, în cadrul căreia își vor prezenta viziunea...

Proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare, lansat în dezbatere publică

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat ieri în procedură de consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare. În...

Marile proiecte de infrastructură, pericol major pentru păduri

Țintele climatice ar putea ajunge imposibil de atins, din cauza proiectelor ample de drumuri, energie și minerit care trec prin inima puținelor...