Mihai Baciu, ecologistul care imortalizeaza delta

Mihai Baciu, ecologistul care imortalizeaza delta

Mihai este unul dintre pionierii din activitatea de ecologie in Delta Dunarii, inca de la infiintarea Administratiei Rezervatiei. In prezent s-a dedicat promovarii deltei prin ecoturism si fotografie.

A fost unul dintre primii agenti ecologi care au inceput activitatea la nou infiintata Administratie a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. „Am lucrat pana in februarie 2001 cand guvernul Nastase a decis o diminuare a numarului functionarilor de stat. Din pacate, oamenii de teren au fost primii eliminati din sistem. In timpul cat am activat la ARBDD am prins pasiunea pentru pasari, pentru care multumesc pe aceasta cale domnului Janos Botond Kiss. A fost unul dintre oamenii hotaratori pentru viata mea chiar daca dansul nu o stie, inca“, spune Mihai.

„Aveam 23 de ani si uniforma de agent ecolog mi se parea cea mai frumoasa din lume. Eram tineri, entuziasmati, iubeam sau ne-am indragostit de delta, de canalele ei linistite, de nuferi, pelicani, murmurul stufului. Multi oameni au pus suflet. Eram o familie si delta era mama noastra. In plus, eram respectati, era altceva“, povesteste el aventura de acum 20 de ani.

A infiintat primul Fun Club MJ

Crede ca cel mai interesant moment din viata este intalnirea cu Michael Jackson. „Ce poate fi mai extra decat intalnirea si discutia de zece minute cu Michael Jackson? In 1996 l-am intalnit la Bucuresti, cu ocazia turneului sau si am avut o imensa bucurie sa fiu invitat in masina lui pentru a discuta cu el. Sunt mandru ca am creat primul fan club Michael Jackson din tara si am coordonat singura revista dedicata lui MJ din Romania. Cei din fan club au ramas prieteni pe viata dupa acele momente magice“, isi aminteste Mihai.

Profesia de ghid turistic e ceea ce i se potriveste cel mai bine. Restul sunt pasiuni.

Click pe poze pentru fotogalerie!

In prezent am o firma care organizeaza excursii in Delta Dunarii pentru iubitorii de natura, pasari si foto. Este marea mea pasiune – Delta Dunarii. Sunt bucuros ca pot arata altora magia pe care ne-a lasat-o Cel de sus“. De altfel, Mihai este originar din Iasi, din patria vinului, dar ratacit de multi ani in Dobrogea. „M-am indragostit de aceste locuri de unde sper sa nu mai plec. Ma simt dobrogean suta la suta, iubesc delta si baietii mei, cei mai frumosi din lume, imi calca pe urme referitor la pasiunea pentru delta, dupa cum se pare“, recunoaste Mihai.

Nu prea are timp liber dar atunci cand reuseste sa-si faca, adora cafeaua cu lapte si ziarele pe terasa la Istru. „E locul unde ma simt mai mult decat foarte bine. In rest, imi iau rucsacul la spate si plec la facut fotografii“.

Pasiune recenta pentru fotografie

De fotografie s-a apucat relativ recent. Intrand in contact cu oameni care vin sa faca fotografii in delta, era cumva frustrat ca nu poate imortaliza nebunia de culori si aripi pe care le vedea zilnic in zona. Si-a achizitionat primul aparat foto si incet incet a inceput sa evolueze. A avut doua expozitii foto personale, prima la Muzeul Delta Dunarii si cea de a doua la ROMEXPO in cadrul targului de turism Dunarea si delta din acest an. „Am semnat recent un contract pentru o expozitie in Franta de Ziua Nationala a Romaniei pe care sper sa o realizez cu imagini cat mai frumoase.

Sunt pasionat de asemenea de rebus, sunt de doua ori campion la campionatul national de compunere initiat de revista Rebus. Compun cu o mare usurinta, dezleg careuri la fel de repede si cu o mare pasiune“, mai spune Mihai.

Intrebari si raspunsuri:

– Dintre toate activitatile in care te-ai implicat pe care a-i alege-o?

– Nu as alege nimic in afara de turism, e ceea ce-mi place enorm de mult. Cred cu tarie in turismul eco, facut cu oameni potriviti, pasionati. Vad ca turistii straini se intorc la valorile naturii, ca vor sa fie primiti in pensiuni cu oameni care se bucura de oaspeti. Ador sa le arat delta noastra, sa-i vad bucurosi ca descopera o alta tara decat li se descrisese in patria lor.

– Microbist?

– A, da, era sa uit, sunt rapidist infocat, sufar alaturi de toti cei care se simt peste tot acasa..

Ce ii place: libertatea, linistea deltei, pasarile, fotografia. Ii plac oamenii „free“, ii place delta, zi si noapte. Ii place muzica veche, rock si pune pe lista cu mare placere Dire straits? (You and your friend, melodia preferata), Pink Floyd, The Doors, Tanita Tikaram.

Ce nu-i place: uraste manelele. „Si tot ce e legat de acest urat curent pseudomuzical. E clar ca si oamenii din jurul meu gandesc la fel“, spune Mihai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *