Ministerul Economiei a decis sa amane vanzarea cuprului de la Rosia Poieni cu 30 de zile

Ministerul Economiei a decis sa amane vanzarea cuprului de la Rosia Poieni cu 30 de zile
Ministerul Economiei a decis sa amane vanzarea cuprului de la Rosia Poieni cu 30 de zile

Ministerul Economiei a decis sa amane vanzarea cuprului de la Rosia Poieni cu 30 de zile 
*  Firma risca sa fie executata silit din cauza unui proces
Cupru Min, compania de stat care detine cele mai mari rezerve de cupru ale tarii, circa 60% din totalul zacamintelor de aceasta natura, traverseaza una din cele mai sumbre perioade din istoria societatii. Pe langa faptul ca societatea risca sa fie executata silit pentru suma de 17 milioane de euro, in urma unui proces pierdut in favoarea companiei Energo Mineral (condusa de fostii bancheri Horia Simu si Horia Pitulea), procesul prin care compania trebuia sa vanda productia pe sapte ani unui investitor a fost amanat, din nou, in urma unei decizii a ministrului interimar al Economiei, Daniel Chitoiu.
De cand a fost lansat anuntul de atragere de investitii la Rosia Poieni, in primavara acestui an, acesta a fost schimbat de trei ori de catre Ministerul Economiei, fie ca sa le acorde mai mult timp companiilor interesate, fie ca sa simplifice procesul de participare la licitatie. Decalarea termenului pentru atribuirea contractului de asociere la Cupru Min este considerata, asadar, cea de-a patra schimbare pe care Guvernul o face la societatea din Abrud. Cu toate ca autoritatile statului au justificat de fiecare data ca cele patru amendamente care au fost aduse anuntului initial care prevede vanzarea cuprului de la Cupru Min au menirea sa faciliteze procesul de investitii, angajatii companiei au reclamat ca, in realitate, se incearca atribuirea contractului la un pret avantajos companiei Trafigura, desprinsa din consortiul Marc Rich&Co.
Potrivit caietului de sarcini si anuntului care vizeaza investitiile, compania care va castiga licitatia va trebui sa achite un avans de 40.000.000 de euro, in schimbul caruia va primi cel mult 45.460 de tone de concentrat de cupru, cantitate ajustabila in functie de pretul de vanzare. „Pretul adjudecat in cadrul licitatiei va reprezenta pretul minim de cumparare pentru cuprul din concentrat de cupru, care se va aplica pentru intreaga cantitate de concentrat de cupru care va forma obiectul contractului de vanzare si pe toata perioada de derulare a contractului”, se arata in anuntul de vanzare. Ca atare, pe toata perioada celor sapte ani, investitorul va primi cuprul la pretul stabilit anul acesta, in octombrie. Dupa cum ziarul BURSA a mai semnalat, in alte randuri, dat fiind faptul ca pretul cuprului a scazut, in ultima vreme, la bursa metalelor din Londra, vanzarea zacamantului in aceasta perioada poate a fi de „rau augur”, deoarece investitorul va miza pe un plafon minim la achizitionare.
*  Vanzare pe trei partituri: statul, conducerea si angajatii companiei
Vanzarea productiei de la Rosia Poieni ridica mari semne de intrebare, considera surse guvernamentale, motiv pentru care Daniel Chitoiu, ministrul interimar al Economiei, nu vrea ca sub conducerea domniei sale sa aiba loc adjudecarea contractului de asociere.
Reamintim, in context, ca, ieri, trebuia demarata procedura analizarii ofertelor preliminare, cat si cea a licitatiei in vederea asocierii la Cupru Min.
Cu toate acestea, ministrul Daniel Chitoiu a transmis, ieri, ca cele doua comisii care se ocupa cu procesul investitiilor de la Rosia Poieni au decis de comun acord sa decaleze perioada prevazuta initial cu inca 30 de zile ca sa poata realiza o analiza a strategiei si procedurii de asociere. In comunicatul remis de Ministerul Economiei se mai arata ca decizia survine ca urmare a nevoii reconfirmarii mandatului ce va fi acordat de viitorul ministru al Economiei, in scopul realizarii in cele mai bune conditii a intereselor statului roman si SC Cupru-Min SA.
Potrivit unor surse apropiate proiectului, pe langa anumite vicii in procedura care prevede vanzarea resurselor de sapte ani de la Cupru Min, mai exista si un interes din partea comisiilor ca acest proces sa fie amanat pentru o perioada cat lunga, deoarece membrii respectivelor comisii sunt platiti din bugetul companiei de stat.
Ziarul BURSA semnala, in urma cu circa doua luni, ca statul este generos cu cele doua comisii care vegheaza procesul atragerii unor investitori la Cupru Min Rosia Poieni, cei 12 membri primind din bugetul societatii din Abrud un salariu care ajunge la aproape jumatate din retributia directorului general.
Prima comisie, conform Ministerul Economiei, are drept obiect de lucru aprobarea strategiei privind atragerea de investitii si intocmirea caietelor de sarcini. Activitatea acestei comisii va lua sfarsit in aceasta luna, ne-au declarat reprezentantii Ministerului Economiei, de indata ce va fi finalizat si aprobat caietul de sarcini, cat si modelul de contract pentru parafarea parteneriatului dintre cele doua parti.
In conformitate cu raspunsul furnizat de Ministerul Economiei la vremea respectiva, prima comisie ar fi trebuit sa-si fi finalizat activitatea, deja, dat fiind faptul ca atributiile sale au fost duse la capat.
Cea de-a doua comisie isi va incepe activitatea, potrivit sursei citate, odata cu declararea castigatorului, urmand sa fie desfiintata in momentul semnarii contractului dintre Cupru Min Rosia Poieni si investitorul care va avea castig de cauza in cadrul licitatiei.
Infiintarea celor doua comisii a avut loc in baza Hotararii de Guvern 590/2006.
Vanzarea concentratului de cupru de la Cupru Min a fost amanata, potrivit directorului general al Cupru Min, la cererea conducerii companiei si a comisiilor speciale, nu din cauza vreunui viciu procedural, ci din cauza absentei unui ministru permanent al Economiei.
Pe de alta parte, angajatii din cadrul societatii ne-au declarat ca „nu le sunt foarte clare” motivele pentru care se incerca asocierea la Cupru Min deoarece compania merge pe profit si ar putea sa obtina prin forte proprii investitii in retehnologizare si mediu.
Principala temere a unora din angajatii de la Cupru Min este ca atat conducerea companiei cat si anumite autoritati ale statului ar incerca, prin prezentul contract de asociere, sa reproduca modelul din 2007-2009, cand a fost incheiat un contract cu un consortiu format din mai multe firme controlate de doi fosti bancheri, Horia Simu si Horia Pitulea, care si-a luat obligatia sa asigure investitiile de mediu si retehnologizare in schimbul productiei.
La numai doi ani de la semnarea contractului, consortiul a parasit Cupru Min, lasand compania cu mari datorii si fara sa realizeze investitiile promise initial.
Mai mult, societatea cuprifera din Abrud s-a mai „pricopsit” in urma acestui contract si cu un proces intentat de unul dintre lichidatorii uneia din companiile din consortiu, respectiv Energo Mineral, cerand in instanta achitarea unei sume de circa 17 milioane de euro in contul investitiilor pe care le-ar fi facut la Abrud.
In schimb, angajatii ne-au relatat un alt scenariu, diferit de cel sustinut de reprezentantii Enero Mineral. Acestia sustin ca atunci cand consortiul s-a retras, la Cupru Min nu a mai ramas niciun utilaj si nici nu au fost achitate investitiile in mediu.
*  Procesul dintre Energo Mineral si Cupru Min – vicii procedurale 
Procesul dintre Cupru Min si compania Energo Mineral, care dureaza mai bine de trei ani, a fost initiat de Activ Lichidator Bucuresti, administratorul judiciar al Energo Mineral SA, cerand restituirea sumei de circa 17 milioane de euro, bani care ar acoperi investitiile pe care reprezentantii firmei asociate sustin ca le-au efectuat in perioada 2007- 2009 la exploatatia de la Rosia Poieni.
Cupru Min a pierdut procesul, iar judecatorul sindic a cerut, recent, ca societatea cuprifera sa achite suma datorata, sentinta avand caracter executoriu.
Directorul general de la Cupru Min ne-a declarat, ieri, ca a depus o cere de suspendare a actului executoriu, asteptand ca instanta judecatoreasca sa se pronunte in acest caz. Sentinta favorabila companiei Energo Mineral ar permite ca, in numele acestei datorii, conturile Cupru Min sa fie blocate sau ar permite ca productia societatii cuprifere sa fie valorificata de catre executant.
Potrivit declaratiilor lui Gheorghe Iordache, in cele din urma, Cupru Min este societate de stat, asadar deciziile care au legatura cu soarta acesteia presupun implicarea autoritatilor abilitate. Un singur lucru pare sa fie sigur, dupa cum ne-a spus domnia sa, Cupru Min nu are bani ca sa achite cei 17 milioane de euro.
La polul opus, anumiti angajati din cadrul companiei de la Abrud acuza statul ca nu s-a implicat deloc in procesul cu Energo Mineral, desi au fost semnalate o serie de vicii procedurale. Potrivit unor surse apropiate proiectului de la Rosia Poieni, judecatorul sindic, cand a pronuntat sentinta, nu a luat in calcul si raportul de expertiza realizat de companie, astfel incat sentinta a fost data fara a se cunoaste toate detaliile afacerii cu pricina.
Mare parte a datoriilor pe care Cupru Min le are vin din perioada in care compania din Abrud a fost asociata cu Energo Mineral, intre 2007-2009, considera Nicolae Nicu, fost ministru al minelor si expert in domeniul mineritului de neferoase.
*  Doar doi investitori in cursa pentru Cupru Min
Desi fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a declarat, in repetate randuri, ca exista mai multi investitori care sunt interesati de Cupru Min, totusi, la final, doar doua companii au depus ofertele preliminare in vederea asocierii cu asocierii la Abrud.
Cele doua companii care au ramas in cursa pentru Cupru Min sunt grupurile Trafigura (trader iesit de sub tutela consortiului Marc Rich&Co) si Yaldirim (Turcia). Potrivit unor surse din piata, turcii de la Yaldirim au ajuns la Cupru Min prin intermediul bancherilor cuprului: Horia Simu si Horia Pitulea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *