Ministerul Mediului a lansat procesul de pregatire a proiectelor pe sectorul apa si apa uzata

Ministerul Mediului a lansat procesul de pregatire a proiectelor pe sectorul apa si apa uzata

Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, a deschis marti, 20 martie 2012, evenimentul de lansare a procesului de pregatire a proiectelor pe sectorul apa si apa uzata, in perspectiva finantarii acestora in intervalul 2014-2020. Evenimentul a marcat demararea procesului de pregatire a proiectelor pe baza carora se va realiza accesarea fondurilor europene in perioada de referinta.

Comenteaza

Rezervor ape uzate
La evenimentul organizat de Ministerul Mediului si Padurilor, prin Autoritatea de Management POS Mediu, si Asociatia Romana a Apei, au participat si ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, vice-presedintele Senatului, Petru Filip, precum si presedintele ARA, Vasile Ciomos.

“Apa este poate cea mai importanta resursa dar are limitele ei si de aceea trebuie sa o utilizam cu precautie. Astfel, pentru perioada actuala avem aceasta componenta pe apa la POS Mediu prin care putem investi 3,6 miliarde de euro in dezvoltarea infrastructurii. In acest moment, 55 din cele primele 60 de proiecte mari de investitii din Romania sunt pe sectorul apa”, a declarat ministrul László Borbély.

Romania, prin Tratatul de Aderare, si-a asumat angajamente importante in sectorul de apa si apa uzata pentru transpunerea directivelor 98/83/CE referitoare la calitatea apei potabile, respectiv 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane. “Din totalul de 18,5 miliarde Euro necesare pentru conformarea pana in anul 2018 cu Directivele Europene mentionate, am reusit pana in prezent sa alocam fizic aproape jumatate din suma si anume 9,43 miliarde Euro” a precizat ministrul Mediului si Padurilor.

“Responsabilitatea implementarii proiectelor este la autoritatile locale. Sunt un adept al descentralizarii dar in acest domeniu sunt de parere ca autoritatile centrale ar trebui sa traseze anumite linii directoare in modul de realizare si implementare al proiectelor iar pentru aceasta am discutat si cu reprezentantii Comisiei Europene ”, a declarat László Borbély referindu-se la inceperea pregatirii protofoliului de proiecte pe apa ce urmeaza a fi finantate din fonduri europene.

Referitor la faza de pregatire a proiectelor, ministrul Mediului si Padurilor a mai precizat ca: “Trebuie sa fim pregatiti pentru perioada 2014-2020 si trebuie sa gandim in perspectiva pentru a putea duce la bun sfarsit toate proiectele. In perioada imediat urmatoare, in maxim o luna de zile, vom reusi sa finalizam un model standardizat pentru viitoarele contracte pe care le vom semna prin intermediul POS Mediu de acum inainte astfel incat sa putem simplifica cat mai mult procedura de realizare efectiva a proiectelor”.

Totodata, ministrul László Borbély a subliniat ca fazelor de pregatire, aprobare si semnare a proiectelor le urmeaza cea a implementarii acestora, unde beneficiarii trebuie sa fie mai eficienti in absorbtia fondurilor europene: “Partea de implementare cade in sarcina beneficiarilor, asa ca absorbtia depinde de modul in care beneficiarii inteleg sa-si faca treaba. Din acest punct de vedere, pot spune ca acolo unde beneficiarii au luat masuri din timp si au lansat achizitii chiar inainte de a fi semnate contractele de finantare ritmul de implementare este accelerat.”

La randul sau, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca “sectorul de apa a fost cel care a avansat cel mai rapid la contractare, dar la implementare sunt probleme. Implicatiile acestui fapt sunt majore deoarece nu numai ca se vor pierde fondurile respective, dar Romania risca sa fie sanctionata pentru neindeplinirea angajamentelor asumate in tratatul de aderare. Tocmai de aceea, este foarte important ca de acum inainte sa colaboram pe toate aspectele sensibile si care pot determina intarzieri, in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor si implicit finalizarea tuturor proiectelor demarate”.

Evenimentul de marti a reprezentat si o avanpremiera a Zilei Mondiale a Apei din 22 martie 2012, propunandu-si sa faciliteze intelegerea cerintelor aplicabile proiectelor finantate din fonduri europene in sectorul de apa si apa uzata la nivelul beneficiarilor. Totodata intalnirea s-a constituit si intr-un prilej de dezbatere a problemelor intampinate in promovarea proiectelor de investitii la nivel local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *