Ministerul Mediului incepe pregatirea portofoliului de proiecte din sectorul de apa si apa uzata pentru 2014-2020

Ministerul Mediului incepe pregatirea portofoliului de proiecte din sectorul de apa si apa uzata pentru 2014-2020

Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, a deschis marti, 20 martie 2012, evenimentul de lansare a procesului de pregatire a proiectelor pe sectorul apa si apa uzata, in perspectiva finantarii acestora in intervalul 2014-2020.

“Apa este poate cea mai importanta resursa dar are limitele ei si de aceea trebuie sa o utilizam cu precautie. Astfel, pentru perioada actuala avem aceasta componenta pe apa la POS Mediu prin care putem investi 3,6 miliarde de euro in dezvoltarea infrastructurii. In acest moment, 55 din cele primele 60 de proiecte mari de investitii din Romania sunt pe sectorul apa”, a declarat ministrul László Borbély.

Romania, prin Tratatul de Aderare, si-a asumat angajamente importante in sectorul de apa si apa uzata pentru transpunerea directivelor 98/83/CE referitoare la calitatea apei potabile respectiv 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane. “Din totalul de 18,5 miliarde Euro necesare pentru conformarea pana in anul 2018 cu Directivele Europene mentionate, am reusit pana in prezent sa alocam fizic aproape jumatate din suma si anume 9,43 miliarde Euro” a precizat ministrul Mediului si Padurilor.

“Responsabilitatea implementarii proiectelor este la autoritatile locale. Sunt un adept al descentralizarii dar in acest domeniu sunt de parere ca autoritatile centrale ar trebui sa traseze anumite linii directoare in modul de realizare si implementare al proiectelor iar pentru aceastaam discutat si cu reprezentantii Comisiei Europene ”, a declarat László Borbély referindu-se la inceperea pregatirii protofoliului de proiecte pe apa ce urmeaza a fi finantate din fonduri europene.

Referitor la faza de pregatire a proiectelor, ministrul Mediului si Padurilor a mai precizat ca: “Trebuie sa fim pregatiti pentru perioada 2014-2020 si trebuie sa gandim in perspectiva pentru a putea duce la bun sfarsit toate proiectele. In perioada imediat urmatoare, maxim o luna de zile, vom reusi sa finalizam un model standardizat pentru viitoarele contracte pe care le vom semna prin intermediul POS Mediu de acum inainte astfel incat sa putem simplifica cat mai mult procedura de realizare efectiva a proiectelor”.

Totodata, ministrul László Borbély a subliniat ca fazelor de pregatire, aprobare si semnare a proiectelor, le urmeaza cea a implementarii acestora, unde beneficiarii trebuie sa fie mai eficienti in absorbtia fondurilor europene: “Partea de implementare cade in sarcina beneficiarilor, in cea mai mare masura, asa ca, absorbtia depinde de modul in care beneficiarii inteleg sa-si faca treaba. Din acest punct de vedere, pot spune ca acolo unde beneficiarii au luat masuri din timp si au lansat achizitii chiar inainte de a fi semnate contractele de finantare ritmul de implementare este accelerat.”

Prezent la intalnire, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca “sectorul de apa a fost cel care a avansat cel mai rapid insa, acesta este poate si motivul pentru care, din pacate, majoritatea proiectelor au gradul fizic de realizare aproape de zero. Implicatiile acestui fapt sunt majore deoarece nu numai ca se vor pierde fondurile respective dar, Romania risca sa fie sanctionata pentru neindeplinirea angajamentelor asumate in tratatul de aderare. Tocmai de aceea, este foarte important ca de acum inainte sa colaboram pe toate aspectele sensibile si care pot determina intarzieri, in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor si implicit finalizarea tuturor proiectelor demarate”.

Evenimentul a reprezentat si o avanpremiera a Zilei Mondiale a Apei din 22 martie 2012, propunandu-si sa usureze intelegerea cerintelor aplicabile proiectelor finantate din fonduri europene in sectorul de apa si apa uzata la nivelul beneficiarilor. Totodata s-a constituit si intr-un prilej de dezbatere a problemelor intampinate in promovarea proiectelor de investitii lanivel local.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente