Ministerul Mediului: Organizarea de sesiuni propriu-zise de vanatoare in Romania de catre firme este ilegala

Ministerul Mediului: Organizarea de sesiuni propriu-zise de vân?toare în România de c?tre firme este ilegal?
Ministerul Mediului: Organizarea de sesiuni propriu-zise de vanatoare in Romania de catre firme este ilegala
Ministerul Mediului: Organizarea de sesiuni propriu-zise de vanatoare in Romania de catre firme este ilegala

Organizarea de sesiuni de vanatoare in Romania de catre firme romanesti sau straine este ilegala, dreptul legal al acestora fiind doar de a intermedia relatiile dintre vanatori si gestionarul fondului cinegetic, a mentionat, miercuri, pentru AGERPRES, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/, ca raspuns la informatiile aparute in mass-media, conform carora ‘o firma de vanatoare din Scotia organizeaza excursii tematice in Romania in care participantilor li se garanteaza uciderea unui urs brun’.

‘Firmele romanesti sau straine care posteaza anunturi privind organizarea de ‘sesiuni’ de vanatoare in Romania nu au dreptul legal de a organiza actiuni propriu-zise de vanatoare, ci doar de a intermedia relatiile dintre vanatori si gestionarul fondului cinegetic. Aceste firme nu sunt autorizate pentru a desfasura actiuni de vanatoare si nu pot primi avize in acest sens din partea autoritatilor romane, intrucat singurii care au toate drepturile si responsabilitatile pentru desfasurarea actiunilor de vanatoare sunt persoanele juridice romane care au in gestiune fonduri cinegetice de vanatoare’, a explicat ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, in Romania, la fel ca in majoritatea statelor civilizate, ‘vanatoarea reprezinta o activitate traditionala care, in ultimul secol, se desfasoara rational, in scopul mentinerii echilibrului dintre speciile de vanat si mediul acestora’.

‘Calitatea de gestionar al faunei cinegetice asigura dreptul de practicare a vanatorii numai pentru speciile de fauna admise la vanatoare, doar in cadrul cotelor de recolta si cu respectarea reglementarilor speciale privind organizarea si practicarea vanatorii. Recoltarea speciilor la care vanatoarea este interzisa se aproba, in situatii de exceptie, prin derogare de la lege, de catre Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice’, se noteaza in informarea Ministerului Mediului.

Directiva Consiliului 92/43/EEC privind Conservarea Habitatelor Naturale si a Faunei si Florei Salbatice (Directiva Habitate) este una din reglementarile de baza pentru protectia naturii in tarile Uniunii Europene.

Tarile membre ale Uniunii Europene trebuie sa armonizeze prevederile nationale legale in concordanta cu aceste Directive, ursul, lupul, rasul si pisica salbatica fiind mentionate in anexa II a Directivei, care include specii de fauna si flora salbatica de interes comunitar, a caror conservare necesita declararea de Arii Speciale de Conservare – SAC – formand reteaua ecologica Natura 2000.

De asemenea, aceste specii sunt listate in Anexa IV a OUG nr. 57/2007 ca specii de interes comunitar care necesita protectie stricta si a caror capturare, ucidere si disturbare este interzisa. Comertul este interzis prin Regulamentul Comunitatii Europene nr. 338/97, privind protectia speciilor de fauna si flora salbatica, prin reglementarea comercializarii acestora.

O postare pe un site de socializare privind vanatoarea de ursi bruni in Romania ‘cu trofeul garantat” a atras, miercuri, numeroase comentarii din partea romanilor, acestia declarandu-se indignati ca acest lucru este posibil, desi exista interdictii legale.
Pe Facebook s-a semnalat existenta unei oferte de vanatoare de ursi bruni pentru 4.500 de euro, pret in care este inclusa si cazarea, transportul, asigurarea si permisul de vanatoare, postata de George Richmond Elliott, de la Hunting and Sporting Scotland Ltd.

Potrivit site-urilor mai multor televiziuni de stiri, o romanca i-a scris scotianului, iar raspunsul pe care sustine ca l-a primit a fost urmatorul: ‘Da, vom ucide toti ursii vostri, toate pasarile voastre din Delta Dunarii, toti cocosii de munte, toti mistretii si toti cerbii. Sunteti o tara ieftina, cu conducatori ieftini, politicieni corupti si asta meritati”.

Efectivele nationale de ursi, lupi, rasi si pisici salbatice, estimate pentru 2013, in Romania, se apropie de 22.000 de exemplare, peste jumatate din total apartinand speciei pisica salbatica, iar peste 6.000 speciei urs brun, reiese din datele oficiale remise, miercuri, AGERPRES, de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, care au la baza concluziile unui raport intocmit de catre Fundatia Carpati, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice si Universitatea „Transilvania” din Brasov – Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere.

Din raport reiese faptul ca, strict pe speciile analizate, populatia de ursi bruni din padurile Romaniei este estimata, in 2013, la 6.166 de exemplare, iar cea de lupi la 2.716 exemplare. De asemenea, in acest an efectivele de ras ar putea ajunge la 1.317 exemplare, in timp ce specia pisica salbatica detine suprematia, cu 11.750 exemplare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *