Ministerul Mediului: Poluarea din Ungaria nu va afecta, cel putin pana miercuri, Romania

Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) sustine ca, cel putin pana miercuri dupa-amiaza, pe teritoriul Romaniei nu ar urma sa apara efecte ale accidentului ecologic din Ungaria, potrivit Mediafax. Ministrul Laszlo Borbely a primit asigurari ca sectorul romanesc al Dunarii nu ar urma sa aiba de suferit.

“MMP a primit informatii de ultima ora privind evolutia incidentului ce a avut loc in dupa-amiaza zilei de luni, 4 octombrie 2010, in dreptul localitatii Ajka, Ungaria. (…) Conform estimarilor specialistilor, in urmatoarele 24 de ore nu se vor inregistra depasiri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti pe teritoriul Romaniei”, se precizeaza intr-un comunicat de marti al ministerului, preluat de Mediafax.

Totodata, MMP arata ca ministrul Laszlo Borbely “a contactat persoanele de decizie din Guvernul Ungariei” care, marti dupa-amiaza, i-au confirmat ca “nu exista pericol de poluare in Dunare, pe teritoriul Romaniei”.

MMP mai precizeaza ca specialistii romani vor monitoriza permanent calitatea apelor si vor da publicitatii “orice modificare privind depasiri ale parametrilor normali”.

Potrivit datelor MMP, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite in urma prelucrarii bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deseuri, cu un Ph de 12-13, in paraul Torna, afluent al raului Marcal, aflat in Vestul Ungariei.

Presa maghiara a relatat ca, in urma accidentului, satul Kolontar a fost inundat de reziduuri, patru persoane, intre care si un copil in varsta de trei luni, au murit, iar alte patru sunt date disparute. Alti 120 de oameni sunt raniti.

Guvernul ungar a instituit, marti dimineata, starea de urgenta in trei comitate din vestul tarii, din cauza inundatiilor produse de scurgerea de reziduuri chimice.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente