Ministerul Mediului si Padurilor va finaliza in februarie o strategie de securitate a mediului care va fi inaintata CSAT

Ministerul Mediului si Padurilor va finaliza in februarie o strategie de securitate a mediului care va fi inaintata CSAT

Ministerul Mediului si Padurilor va finaliza pana la sfarsitul acestei luni o strategie de securitate a mediului, care prevede inasprirea pedepselor pentru infractiunile de mediu si va fi inaintata CSAT spre aprobare, a anuntat ministrul desemnat Laszlo Borbely, scrie Mediafax.

„Pana la sfarsitul lui februarie sa finalizam strategia de securitate a mediului si sa o inaintam in CSAT pentru a inaspri aceste pedepse pentru cineva care atenteaza la mediul sanatos”, a declarat Laszlo Borbely la audierile din comisiile de specialitate.

El a cerut si sprijinul parlamentarilor pentru adoptarea cat mai rapida a unei initiative legislative care prevede ca taierea ilegala de pana la un metru cub de masa lemnoasa din padure sa constituie infractiune, in prezent constituind contraventie furtul a pana la cinci metri cubi.

De asemenea, el a precizat ca in 2010 au fost intocmite in urma controalelor 2.900 de dosare penale pentru acest tip de infractiune, fiind aplicate sanctiuni in valoare de 30 milioane de lei.

Laszlo a aratat ca impreuna cu Jandarmeria si primariile s-a stabilit intetirea controalelor inopinante si in acest an, adaugand ca de multe ori si cei care au datoria de a pazi padurile sunt implicati in taierile ilegale. „Exista grupuri de interese locale in ale caror increngaturi este cateodata foarte greu sa patrunzi”, a mai spus ministrul.

Totodata, el a anuntat ca saptamana viitoare Ministerul Mediului va adopta bugetul Fondului de Mediu, iar in luna martie va deveni operabil programul Rabla 2012, in al treilea an consecutiv.

Potrivit acestuia, in precedentele doua editii au fost casate prin acest program 300.000 de masini, au fost achizitionate cu voucherele distribuite 100.000 masini noi, dintre care 40.000 de productie interna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *