In data de 21.04.2013 in judetul Harghita doua persoane au fost atacate de un urs, una dintre acestea fiind gasita decedata. Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Garda Nationala de Mediu, Politia Romana, si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au demarat o ancheta pentru clarificarea conditiilor in care s-a produs incidentul.
In urma rezultatelor acestei anchete se vor dispune masurile necesare pentru ca astfel de accidente soldate cu pierderea de vieti omenesti sau pagube materiale sa fie, pe cat posibil evitate.
La aceasta ora, reprezentantii Garzii Nationale de Mediu si cei ai IPJ Harghita se afla la fata locului, urmand ca in cel mai scurt timp sa finalizeze ancheta.
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice precizeaza ca Ursus arctos face parte din speciile de interes comunitar care necesita protectie stricta si a caror capturare, ucidere si disturbare este interzisa, conform OUG nr. 57/2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011.
In concordanta cu art. 16 al Directivei Consiliului 92/43/EEC privind Conservarea Habitatelor Naturale si a Faunei si Florei Salbatice (Directiva Habitate), tarile pot face anumite derogari de la prevederile mentionate mai sus in anumite conditii speciale. Detinerea, uciderea, transportul, vanzarea sau schimbul exemplarelor protejate din salbaticie este interzisa, exceptand interesul in prevenirea pagubelor serioase, in mod special asupra oamenilor si animalelor domestice, in interesul sanatatii si sigurantei publice.
In conditii justificate autoritatea publica centrala pentru protectia mediului poate acorda derogari, prin ordin al conducatorului autoritatii, cu avizul prealabil al Academiei Romane, cu conditia sa nu existe o alternativa acceptabila, iar masurile derogatorii sa nu fie in detrimentul mentinerii populatiilor speciilor respective intr-o stare de conservare favorabila in arealul lor natural si numai in anumite situatii.
Derogarile se acorda fie in interesul sanatatii si securitatii publice, fie in scopul protectiei speciilor salbatice de flora si fauna, fie in scopul prevenirii unor pagube importante, in special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, fermelor, padurilor, exploatatiilor piscicole, apelor si altor bunuri.