Ministerul Mediului solicita Romsilva deblocarea situatiei de pe piata lemnului

Ministerul Mediului solicita Romsilva deblocarea situatiei de pe piata lemnului
Ministerul Mediului solicita Romsilva deblocarea situatiei de pe piata lemnului

Consiliul Concurentei recomanda ca pret de referinta, in cazul licitatiilor pentru valorificarea masei lemnoase, organizate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, utilizarea pretului minim de adjudecare la ultimele licitatii, precum si stabilirea acestora in functie de conditiile de piata, a anuntat Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), potrivit unui comunicat trimis redactiei.

„Atat analiza MMAP, cat si motivele invocate de operatorii economici privind esecul licitatiilor desfasurate, arata ca preturile practicate de RNP Romsilva sunt ridicate. Ca urmare a numeroaselor semnale transmise de operatorii economici inscrisi la licitatiile pentru valorificarea masei lemnoase, dar si in urma analizarii rezultatelor primei licitatii in acest sens, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a constatat faptul ca aceste licitatii nu au avut finalitatea asteptata”, se arata in comunicat.

Ministerul Mediului precizeaza ca licitatiile au fost organizate si desfasurate in baza Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, aprobat prin Hotararea nr. 924/2015, iar nivelul preturilor de referinta pe specii a fost aprobat prin decizia directorului general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva din decembrie 2015.

„Pentru deblocarea activitatii economice in acest domeniu, dar si pentru asigurarea valorificarii masei lemnoase in conditii concurentiale, MMAP a solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurentei, cu privire la modul de stabilire al preturilor de referinta. Opinia autoritatii de concurenta arata ca ‘prevederile art. 20 alin. (4) din HG 924/2015 nu obliga administratorul fondului forestier proprietate publica la stabilirea nivelului de piata al preturilor de referinta (…) luand in considerare preturile medii ponderate de adjudecare pentru masa lemnoasa care a facut obiectul anului de productie 2015, asa cum reiese din referatul de aprobare al RNP Romsilva privind fundamentarea deciziei mai sus mentionate'”, se mai arata in comunicat.

Potrivit MMAP, Consiliul Concurentei explica faptul ca preturile de referinta trebuie stabilite in functie de conditiile de piata, recomandand utilizarea, ca pret de referinta, a „pretului minim de adjudecare la ultimele licitatii pe aceleasi specii, grade de accesibilitate, sortimente si tehnologia de exploatare”.

In urma intalnirii pentru deblocarea acestei situatii, organizata de MMAP in 29 decembrie 2015 si a consultarilor cu reprezentantii Consiliului Concurentei, MMAP a transmis, in data de 21 ianuarie, catre RNP Romsilva, o solicitare care contine punctele de vedere rezultate, in vederea normalizarii activitatii economice in acest domeniu.

Preturile de pornire la licitatia pentru vanzarea masei lemnoase din productia anului 2016 au fost fundamentate pe rezultatul „licitatiilor publice, deschise si transparente” care au avut loc in anul 2015 si in conformitate cu prevederile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 924/2015, a anuntat Romsilva, intr-un comunicat din 15 ianuarie, citat de Agerpres.

Romsilva arata ca rezultatul licitatiilor de vanzare a masei lemnoase, la care s-a adjudecat masa lemnoasa, desfasurate pana la aceasta data, „demonstreaza ca fundamentarea preturilor a fost riguroasa si obiectiva”, dar i-a nemultumit pe cei „care vor sa beneficieze de resursa de masa lemnoasa din fondul forestier proprietate publica a statului in conditii avantajoase numai pentru ei si in defavoarea statului”.

Potrivit datelor furnizate de Romsilva, pana la acea data, regia a vandut in jur de 220.000 de metri cubi de masa lemnoasa, circa 5%, dintr-un total de 4 milioane metri cubi.

Nu in ultimul rand, Romsilva arata ca revocarea lui Adam Craciunescu din calitatea de membru al Consiliului de Administratie al RNP – Romsilva, decizie luata recent de ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, nu are nicio legatura cu aplicarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 924/2015.

Anuntul a survenit insa in contextul in care industria forestiera reclama preturile mari pe care Romsilva le practica la licitatiile din acest an.

„Asiguram pe toti operatorii economici de buna credinta, precum si pe cetatenii care se aprovizioneaza cu lemn din padurile proprietate publica a statului, ca vor avea acces, in continuare, la masa lemnoasa in conditii de deplina transparenta, de corectitudine si in stricta conformitate cu prevederile legale”, preciza in 15 ianuarie presedintele Consiliului de Administratie al Romsilva, Ilie Mihalache.

In data de 14 ianuarie, directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu, si-a depus mandatul de director general al Regiei Nationale a Padurilor, incepand din 21 martie 2016.

In prezent, Romsilva mai administreaza circa 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publica a statului, respectiv 49% din fondul forestier national, si asigura servicii silvice pentru o suprafata de 1,1 milioane hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau privata, aminteste Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *