RMGC a pierdut definitiv la Curtea de Apel Bacau PUZ-ul de la Rosia Montana

RMGC a pierdut definitiv la Curtea de Apel Bacau PUZ-ul de la Rosia Montana
RMGC a pierdut definitiv la Curtea de Apel Bacau PUZ-ul de la Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation isi poate lua adio de la planurile de exploatare cu cianuri la Rosia Montana. Curtea de Apel Bacau a respins, pe 19 ianuarie 2016, recursul Agentiei de Protectie a Mediului Alba si a mentinut suspendarea avizului de mediu pentru PUZ decisa de Tribunalul Bacau, pe 16 septembrie 2015.

Tribunalul Bacau a admis anul trecut cererile asociatiilor Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociatia Salvati Bucurestiul si alte ong-uri, privind suspendarea efectelor juridice ale avizului de mediu pentru Modificare Plan Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industriala Rosia Montana (PUZ). Avizul de mediu a fost emis de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu (ARPM Sibiu) in luna martie, 2011.

Planul Urbanistic Zonal care reglementeaza zona industriala, fara avizul de mediu aferent nu produce niciun fel de efecte juridice. Prin urmare, nici proceduri subsecvente intemeiate pe acest act, precum obtinerea acordului de mediu si emiterea autorizatiei de construire nu se pot desfasura in mod legal.

Actiunea in justitie pentru suspendarea avizului de mediu amintit a fost demarata in 2012. La solicitarea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), actiunea a fost stramutata la Tribunalul Bacau. Compania a sustinut ca amplele miscari de protest ce se desfasurau la acea data la Cluj-Napoca (septembrie 2013) ar fi putut influenta constiinta judecatorilor.

Conform cotidianul.ro, primele planuri de urbanism pentru Rosia Montana (Plan Urbanistic General si Plan Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industriala) au fost intocmite de catre RMGC si adoptate de Consiliul Local Rosia Montana in anul 2002. Acestea au stat la baza interdictiei oricarei activitati economice si chiar celei de locuire pe suprafata preconizata ca necesara proiectului minier. Schimbarea destinatiei din zona rezidentiala in zona mono-industriala a avut drept urmare stramutarea partiala a populatiei si a unor cladiri publice precum scoala sau dispensarul medical. Totodata, incepand cu anul 2002, planurile de urbanism au blocat numeroase initiative locale de dezvoltare a unor afaceri private in turism, agricultura sau servicii.

In paralel cu actiunea in justitie pentru suspendarea avizului de mediu al ARPM Sibiu a fost demarata de catre aceleasi asociatii o actiune pentru anularea actului. La solicitarea Rosia Montana Gold Corporation, actiunea a fost stramutata la Tribunalul Covasna. Pe data de 15.04.2014 Tribunalul Covasna a admis actiunea si a anulat avizul de mediu. Toate partile adverse au declarat recurs, care se judeca la Curtea de Apel Brasov. Anularea dispusa de Tribunalul Bacau si confirmata pe 19 ianuarie 2016 de Curtea de Apel Bacau produce efecte pana la solutionarea recursului de pe rolul Curtii de Apel Brasov, deoarece solutia acestei din urma instante vizeaza anularea irevocabila a actului, deci eliminarea sa definitiva din circuitul juridic. Urmatorul termen la Curtea de Apel Brasov este pe 26 februarie 2016.

Avizul de mediu in discutie a fost emis de ARPM Sibiu in urma unei proceduri demarate in anul 2006. In tot acest timp a fost intens contestat de numerosi localnici cat si de organizatii implicate in campania Salvati Rosia Montana. Dupa cum reiese din cele de mai sus, de la emiterea sa pana la o prima sentinta de anulare a actului s-au scurs inca 4 ani. Deloc intamplator, “legea speciala” pentru Rosia Montana propusa de Guvernul Ponta in septembrie 2013 prevedea ca daca un act emis pentru desfasurarea proiectului este anulat de instanta, autoritatea emitenta are obligatia de a emite unul nou in… 30 de zile.

“Planurile acestea de urbanism au reprezentat ani de zile o mare nedreptate pentru localnicii din Rosia Montana. O companie de minerit canadiana a venit si s-a folosit de influenta sa pentru a ne spune noua, rosienilor ca nu putem locui si nu ne putem dezvolta comunitatea. Sa fie invatatura de minte pentru toate companiile de minerit ca avizele lor obtinute, cel mai probabil ilegal, sunt bune pentru stors bani de la investitori, nu pentru dezvoltarea durabila a muntilor Apuseni”, a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior, conform cotidianul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *