Ministerul Mediului: Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romaniei se incadreaza in limite pentru toti factorii de mediu

Ministrul Mediului a semnat contractul pentru "Calea verde spre dezvoltare durabilă"
Ministerul Mediului: Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romaniei se incadreaza in limite pentru toti factorii de mediu
Ministerul Mediului: Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romaniei se incadreaza in limite pentru toti factorii de mediu

Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romaniei se incadreaza in limitele de variatie ale fondului natural pentru toti factorii de mediu, conform monitorizarii realizate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), in urma scurgerilor radioactive produse la centrala nucleara Zaporojie din Ucraina, a anuntat, miercuri, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).

„Membrii Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor au analizat toate datele si informatiile furnizate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) si Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si au constatat ca, la nivel national, conform datelor de monitorizare permanenta a radioactivitatii mediului din ultimele zile, valorile s-au incadrat in limitele de variatie ale fondului natural pentru toti factorii de mediu”, precizeaza un comunicat al ministerului.

De asemenea, in perioada 30 decembrie, ora 21,00 — 31 decembrie, ora 12,00, circulatia aerului in zona centralei Zaporojie (Ucraina) este slaba, din sector predominant nordic spre centrul Marii Negre si Turcia si nu favorizeaza transportul de poluant catre Romania.

‘In perioada urmatoare, MMAP va colecta si va analiza informatiile si datele legate de subiect si va mentine contactul permanent cu institutiile statului care detin atributii in acest domeniu. De asemenea, vom informa opinia publica ori de cate ori vor aparea informatii relevante’, a declarat presedintele Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Ministerul precizeaza ca a emis comunicatul in urma informatiilor aparute in presa referitoare la ‘posibile scurgeri radioactive la o centrala nucleara din Ucraina — Zaporojie’.

Site-ul de stiri rusesc Life News a publicat documente afirmand ca provin de la ministerul ucrainean pentru Situatii de Urgenta si a aratat ca o scurgere la centrala a condus in ultimele doua zile la o crestere de 16 ori a radiatiilor peste normele acceptate.

Autoritatile ucrainene au negat marti informatiile aparute in media pro-Kremlin asupra unor scurgeri radioactive la centrala nucleara de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, informeaza Reuters.

Trei oficiali din Ministerul ucrainean pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Energiei si chiar centrala au declarat pentru Reuters ca nu a existat nicio scurgere.

„Centrala functioneaza normal, nu au existat accidente”, a declarat un oficial din Ministerul Energiei. Oficialii nu au putut comenta daca documentele publicate de Life News sunt autentice. Agentia Reuters nu a fost in masura sa verifice independent documentele.

Rusia si Ucraina trec prin una dintre cele mai grave faze in relatii dupa ce Moscova a anexat peninsula ucraineana Crimeea si a fost acuzata de Occident ca trimite trupe in estul Ucrainei in sprijinul unei rebeliuni impotriva Kievului.

In domeniul nuclear, Moscova si Kievul sunt in dezacord asupra furnizarii de combustibil nuclear dupa ce Ucraina a anuntat ca vrea sa inlocuiasca unele livrari rusesti cu combustibil de la firma Westinghouse din Statele Unite, aminteste Reuters. Moscova a declarat ca masura va pune in pericol siguranta ucrainenilor si a Europei in general.

La inceputul acestei luni, autoritatile ucrainene au raportat un accident la centrala, dar au afirmat ca nu a reprezentat niciun pericol pentru sanatate sau mediu.

O explozie si un incendiu la centrala nucleara ucraineana de la Cernobal in 1986, cel mai grav accident nuclear din lume, au fost provocate de o eroare umana si o serie de explozii au ridicat un nor de praf radioactiv ce a ajuns deasupra nordului si vestului Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *