Ministerul Sanatatii se teme de o epidemie de turbare

1
456

Ministerul Sanatatii a cerut autoritatilor sanitare sa ia masuri de prevenire a rabiei la om.

Si asta dupa ce datele statistice facute publice de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a semnalat o crestere alarmanta a cazurilor de turbare la animale: de peste patru ori fata de anul trecut. Astfel, in luna ianuarie 2008 au fost inregistrate 93 de cazuri de rabie (confirmate de laborator) si doua suspiciuni, fata de 21 in perioada similara a anului 2007.

Pe langa cresterea numarului cazurilor de rabie, specialistii au semnalat faptul ca in acest an au fost identificate animale turbate in 28 de judete, in timp ce in ianuarie 2007 boala a afectat animalele din 15 judete. Cele mai multe animale turbate au fost identificate in judetele Gorj (15), Cluj (12), Suceava (7) si Vaslui (6 si o suspiciune). Pentru a evita posibilitatea transmiterii acestei afectiuni mortale la om, reprezentantii Autoritatilor de Sanatate Publica le recomanda oamenilor sa nu atinga animalele salbatice, mai ales pe cele cu un comportament ciudat, nici macar cadavrele acestora.

De asemenea, autoritatile interzic jupuirea animalelor salbatice gasite moarte. Totodata, medicii recomanda sa nu fie atinsi cainii care s-au luptat cu animale salbatice bolnave de rabie sau care au atins cadavrul acestor animale. In cazul in care o persoana este muscata sau zgariata de caini, pisici sau animale salbatice, trebuie sa anunte urgent medicul, dar si veterinarul din cea mai apropiata zona.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.