Ministrul László Borbély, la adunarea generala a Asociatiei Oraselor din Romania

Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, a participat ieri, 02 februarie 2012, la Adunarea Generala a Asociatiei Oraselor din Romania. Evenimentul, organizat la Bucuresti, a reunit reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si primari din peste 90 de orase din Romania, cu scopul de a dezbate problemele cu care se confrunta autoritatile locale in eforturile de implementare, atat a politicilor guvernamentale, cat si a programelor si proiectelor derulate cu fonduri europene si de la bugetul de stat.

Cu acest prilej, ministrul László Borbély a amintit celor prezenti ca are intalniri periodice cu reprezentantii autoritatilor locale, in cadrul deplasarilor pe care le face in teritoriu, tocmai pentru a face cunoscute programele si proiectele aflate in derulare. ”Este foarte important sa primiti informatii corecte si in timp real despre actiunile de la nivel central, despre fondurile disponibile si modalitatile de accesare”, a subliniat el.

Vorbind despre volumul investitiilor, László Borbély a spus: ”In anii 2010 si 2011, procentele din PIB alocate de Romania investitiilor au fost cele mai mari din Uniunea Europeana. In 2010 am ocupat locul II, dupa Polonia, iar in 2011 ne-am plasat pe primul loc”.

Ministrul Mediului si Padurilor a subliniat ca la preluarea mandatului a gasit datorii catre autoritati in valoare de aproximativ 250 de milioane de lei, care au fost achitate, iar anul 2010 s-a incheiat fara datorii. ”Pentru anul 2011 au aparut cateva restante din cauza reglarii deficitului bugetar, dar acestea sunt in curs de a fi achitate”, a mai spus ministrul. De asemenea, László Borbély a subliniat ca, in ultimii 2 ani, au fost alocate sume importante si de la Fondul de Mediu pentru proiecte care tin atat de infrastructura, cat si de imbunatatirea calitatii mediului.

Ministrul László Borbély, la adunarea generala a Asociatiei Oraselor din Romania

Un aspect adus in discutie in cadrul intalnirii a vizat reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare. In acest context, László Borbély a amintit ca in 1998, cand ocupa functia de secretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului, a demarat programul de alimentare cu apa a satelor, program pe care l-a gestionat si cat timp a detinut functia de ministru al Dezvoltarii.

In momentul de fata, sunt alocate sume importante si din Fondul de Mediu pentru proiecte de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare. Astfel, vor fi finantate 248 de proiecte in valoare de aproape 1,4 miliarde de lei, dintr-un numar total de 906 proiecte depuse. ”Proiectele care nu au intrat la finantare prin AFM vor fi incluse in PNDI. Speram ca in cel mai scurt timp sa lansam licitatii pe PNDI, unde sunt disponibile circa 1,3 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca alte 250 de localitati vor putea beneficia de bani pentru investitii in alimentarea cu apa” a mentionat ministrul Borbély.

Un alt program despre care s-a discutat a fost ”Casa verde pentru persoane juridice”, despre care ministrul Mediului si Padurilor a anuntat ca vor beneficia de finantare 230 de proiecte, urmand a fi incheiate contractele dupa aprobarea bugetului Administratiei Fondului pentru Mediu.

O problema semnalata de primarii prezenti la Adunarea Generala a vizat managementul deseurilor. In aceasta privinta, László Borbély a atras atentia ca sunt 16 proiecte care ar trebui finantate prin POS Mediu, insa pentru acestea nu au fost finalizate aplicatiile de finantare, iar timpul ramas este extrem de scurt. ”Din cele 16 proiecte aflate in aceasta situatie, 5 vor ramane, cu siguranta, pentru perioada urmatoare de programare, ceea ce este foarte grav pentru ca avem anumite obligatii fata de Uniunea Europeana. Chiar daca nu sunteti direct responsabili de implementare, acolo unde depind de dumneavoastra anumite decizii, va rog sa va implicati si sa solutionati anumite probleme. Daca vor pica anumite proiecte, cei aflati in aceasta situatie ori rezolva problema managementului deseurilor din fonduri proprii, ori vor plati penalizarile ce vor fi aplicate de UE, pentru ca vom avea probabil procedura de infringement daca nu respectam obligatiile pe care ni le-am asumat ca stat membru” , a incheiat ministrul László Borbély.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *