Ministrul Mediului si Padurilor a declarat ca impadurirea este o prioritate absoluta.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, s-a deplasat joi, 18 noiembrie, in judetul Suceava unde s-a intalnit cu reprezentantii autoritatilor locale si cu cei din institutiile subordonate MMP si a vizitat terenurile ce urmeaza a fi impadurite in acest an din fonduri de la Administratia Fondului de Mediu si din bugetul Consiliului Judetean.
Ministrul Laszlo Borbely a vizitat comunele Ciprian Porumbescu si Balaceana, unde se desfasoara un program de impadurire in valoare de 4.032.878 lei.
„Pentru Ministerul Mediului si Padurilor impadurirea este o prioritate absoluta. Doar anul acesta am alocat de sase ori mai multi bani pentru impadurire, fata de anii precedenti. In 2010 am planificat impadurirea a 35.000 ha de teren in Romania” a declarat Laszlo Borbely.
Totodata, in calitate de presedinte al Comisiei de Dezvoltare Durabila CSD19 a ONU, ministrul Mediului si Padurilor a aratat ca: „impadurirea a devenit o prioritate si la nivel global iar la reuniunea din decembrie de la Cancun, una dintre cele mai importante decizii care va fi adoptata va viza acest lucru, este nevoie de o strategie coerenta pentru impadurire, si bani mai multi pentru acest domeniu, pentru salvarea planetei.”.
In ceea ce priveste inundatiile, Laszlo Borbely a precizat, ca anul acesta s-au alocat cei mai multi bani pentru prevenirea inundatiilor in ultimii 20 de ani, si, totodata, considera ca padurile pot reduce semnificativ riscul aparitiei acestora, subliniind in acelasi timp necesitatea realizarii hartilor de riscpentru care, prin intermediul POS Mediu, s-au alocat peste 40 de milioane de euro.
Facand referire la problematica absorbtiei fondurilor europene, Laszlo Borbely a precizat ca: „este o perioada cruciala in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene. Doar la POS Mediu, Romania are contracte semnate in valoare de 3 miliarde euro, situandu-se pe locul I in Europa, insa la capitolul de absorbtie mai avem de recuperat. Totodata, felicit autoritatile din Suceava, care nu au asteptat semnarea contractului pe deseuri la POS Mediu si au inceput lucrarile de constructii la depozitul ecologic din judet din surse proprii. Dupa incheierea contractului ei vor putea recupera banii din fonduri europene”.