Ministrul Mediului ii cere socoteala Patriarhului despre constructia ilegala din Parcul National Ceahlau

O constructie monahala a fost ridicata in 2004, in aria strict protejata a Parcului Ceahlau. Scandalul a ajuns in atentia UNESCO.

Ridicarea Casei de pelerini Panaghia, chiar in aria protejata a Parcului National Ceahlau, naste noi dispute. Attila Korodi, sustine ca edificiul monahal a fost ridicat fara respectarea legii de mediu. Potrivit legii, in aria protejata nu se pot face nici un fel de investitii. Potrivit Mediafax, ministrul i-a scris Patriarhului Daniel, pentru a-l invita o discutie pe aceasta tema. Attila Korodi pomeneste in scrisoare ca este ingrijorat fiindca s-a permis ca o constructie de asemenea dimensiuni sa fie ridicata chiar in aria strict protejata a Parcului. El se teme ca nu cumva aceasta isprava sa se transforme intr-un „un precedent periculos” pentru mediu. Ministrul mai vorbeste si despre verificari din partea Uniunii Europene, urmate de posibile sanctiuni.

Scandalul a izbucnit in 2004, dupa ce mai multe ONG-uri au semnalat ca doua elicoptere militare inchiriate de la Baza Militara de Aviatie 95 din Bacau au transportat pe munte peste zece tone de materiale. Acestea serveau modernizarii chiliilor de la Schitul Toaca, din Masivul Ceahlau. Au existat numeroase proteste ale Consiliului Stiintific al Parcului si a Asociatiei Salvamont si de Protectie a Biodiversitatii, precum si o sumedenie de articole in presa, insa lucrarile au continuat. Dupa ridicarea Casei de pelerini de catre Mitropolia Moldovei, scandalul a ajuns in atentia UNESCO. Zona in care s-a construit este considerata unicat in Europa, aceasta urmand sa fie protejata si prin Directiva Habitate si Directiva Pasari.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *