Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, despre potentialul verde de energie verde al Romaniei

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, despre potentialul verde de energie verde al Romaniei

„Tara noastra este pe locul 13 in lume,in ceea ce priveste posibilitatea de a da subventii. Deci este foarte prietenoasa pentru cei care investesc in energia regenerabila”.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, despre potentialul verde de energie verde al Romaniei, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati.
Laszlo Borbely: Aceste oportunitati in primul rand sunt cele naturale ale Romaniei. Se preteaza foarte mult la investitiile in regenerabile. Ce inseamna acest lucru? De exemplu, la eoliene, acele mori de vant moderne care produc o energie substantiala, deja in momentul de fata sunt in jur de 800 de Megawati instalati si din datele pe care le avem vom creste pana la probabil circa 2.000 de Megawati in urmatorii ani, deci sunt zone in Braila, zona de sud, unde bate vantul 366 de zile din 365.

In plus, evident ceea ce am discutat ieri, e vorba de microhidrocentrale, e vorba de potentialul hidrografic al Romaniei, care inseamna in momentul de fata circa 5.800 de Megawati numai prin raurile interioare ale Romaniei si pe Dunare inseamna inca circa 2.200, deci eu cred ca acest lucru demonstreaza faptul ca Romania are aceasta capacitate de a investi in energia verde, in energii regenerabile, nemaivorbind de biomasa care datorita si padurilor este o sursa importanta sau deseurile care pot fi folosite – deci sunt panouri solare care si aici sunt tendinte de a investi si, evident, legislatia care este prietenoasa, adica avem aceasta posibilitate de a avea certificatele verzi la indemana care inseamna ca acesti investitori pot folosi aceste certificate verzi pentru a vinde energia care o produc si in plus acest sprijin din partea statului care inseamna si bani europeni prin Ministerul Economiei, prin postul de competitivitate care inseamna sute de milioane de euro si prin fondul de mediu unde in perioada 2008-2012 am aprobat 257 de diferite proiecte in aceasta energie regenrabila care inseamna aproape doua miliarde de lei care sunt subventionati de catre stat in ceea ce priveste diferitele forme de energie regenerabila.

Alexandru Ioan : Ce capacitate au microhidrocentralele aflate pana in acest moment in functiune sau care se afla inca in faza de constructii?
Laszlo Borbely: In momentul de fata, circa 400 de MW, dar dupa estimari, se poate creste in perioada urmatoare pana la 1100 MW si, evident, sunt acele avize date care vor fi demarate. In momentul de fata sunt circa 250 de avize din care 84 sunt in derularea acestei investitii. Romania are un potential mare in ceea ce priveste aceasta componenta hidro si trebuie sa avem grija, evident, la pastrarea mediului sanatos. Deci, aici, trebuie sa avem grija ca aceste proiecte sa nu fie in zone protejate sau arii naturale din Natura 2000 si sa tina cont investitorii de aceste prevederi care, daca nu sunt respectate, impieteaza asupra mediului.

Alexandru Ioan : Am inteles din ceea ce ati prezentat investitorilor prezenti la reuniunea organizata pe tema microhidrocentralelor in Romania ca si statul roman sustine astfel de investitii cu sume pana la sapte milioane de euro. Este corect?

Laszlo Borbely: Da, acest lucru l-am spus la Fondul de Mediu; avem aceste proiecte si numai anul trecut au fost aprobate peste 100, care sunt in diferite faze de implementare. Deci noi putem da pana la aceasta suma de sapte milionae de euro nu mai mult de 50% din investitia care porneste. Romania are obligatia, conform angajamentelor luate la Uniunea Europeana, sa creasca pana la 24%, pana in 2020, procentul investitiilor pe aceasta energie regenerabila. In momentul de fata, circa 9% din productia de energie este bazata pe aceste energii regerabile. Pe mine m-a impresionat sincer numarul mare de investitori puternici, foarte multi investitori care au fost prezenti la acest summit pentru ca au fost, din cate stiu eu, circa 150 de companii. Si este un interes foarte mare pentru Romania, pentru ca, in momentul de fata, tara noastra este pe locul 13 din lume, din cate stiu eu, in ceea ce priveste posibilitatea de a da subventii. Deci este foarte prietenoasa pentru investitorii care investesc in energia regenerabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *