Ministrul Mediului sustine ca pretul apei pentru industrie ar trebui majorat

Pretul cu care operatorii industriali achizitioneaza apa pentru productie ar trebui majorat, pentru a-i obliga pe acestia sa investeasca in tehnologii de reducere a consumului, a declarat, intr-o conferinta pe tema conservarii resurselor de apa si a combaterii poluarilor in bazinul Dunarii, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.

„Daca am conferi valoarea reala pretului apei, companiile ar investi mai mult in tehnologii de reducere a consumului. Valoarea apei nu e apreciata de societatea europeana la nivelul la care ar trebui”, a spus ministrul.

In prezent, populatia si operatorii industriali platesc o contributie de 35 bani petru 1.000 metri cubi de apa din raurile interioare si de 30 bani pentru 1.000 metri cubi din Dunare. Hidroelectrica beneficiaza de un pret special, compania platind 20 bani pentru 1.000 metri cubi de apa, indiferent de sursa.

„Apa este considerata, in prezent, o resursa gratuita, ceea ce nu e normal, avand in vedere ca risipirea ei ne afecteaza pe toti. Consider ca o marire a contributiei nu ar afecta pretul apei menajere la robinet, deoarece procentul reprezentat de aceasta contributie in pretul final este nesemnificativ”, a precizat ministrul Mediului.

Acesta considera Dunarea ca fiind o sursa de dezvoltare a habitatului uman, care sustine activitatile economice si mentine dezvoltarea biodiversitatii, si precizeaza ca este necesara o mai mare eficienta in utilizarea apei in industrie. ‘In ultima perioada se constata o imbunatatire a modului de utilizare, insa, din pacate, nu se poate observa o modificare radicala a calitatii apei’, a spus Korodi.

Ministrul a pledat pentru o utilizare moderata a ingrasamintelor chimice si a pesticidelor in agricultura, deoarece acestea afecteaza calitatea atat a apelor de suprafata, cat si a apelor subterane. In acest sens, ministrul a anuntat lansarea unui proiect in colaborare cu Banca Mondiala, in valoare de aproximativ 60 milioane euro, care are ca scop reducerea poluarii apelor cu substante care provin din agricultura.

„Protectia mediului nu mai poate avea, in ziua de azi, o culoare politica. Ea trebuie sa implice, pe langa autoritati, mediul de afaceri si societatea civila. Ca o tara riverana Dunarii, al carei teritoriu face parte intr-o proportie foarte mare din bazinul acestui fluviu, Romania este direct afectata de evolutia acestuia”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a deschis evenimentul.

Conferinta internationala „Un mediu de afaceri prietenos pentru Dunare”, pe tema conservarii resurselor de apa si a combaterii poluarilor accidentale, in special in bazinul Dunarii, a fost organizata Administratia Nationala „Apele Romane”, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea – ICPDR.

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *