Enel a anuntat finalizarea achizitiei companiei Blue Line SRL Romania, care detine drepturile de a dezvolta proiecte de producere a energiei din surse eoliene in Dobrogea, cu o capacitate de 200 MW. Proiectele se afla in faza de dezvoltare si vor deveni operationale peste circa doi ani, iar in perspectiva, Enel vrea sa dezvolte si alte proiecte in sectorul energiei regenerabile.
„Prin aceasta tranzactie, Enel face un pas important in construirea unei pozitii in sectorul energiei regenerabile din Romania, conform strategiei companiei de a atinge un mix de combustibili echilibrat, unde energia regenerabila joaca un rol semnificativ”, spun reprezentantii Enel.
Deocamdata, reprezentantii companiei au finalizat, prin subsidiara Enel Investment Holding, achizitionarea a 100% din actiunile Blue Line, care are sediul in Bistrit a. Asta nu inseamna ca Blue Line isi va inceta activitatea in domeniu, dimpotriva. „Fostii actionari ai acestei companii vor continua sa dezvolte proiecte de energie regenerabila, atat in mod independent, cat si in parteneriat cu Enel”, sustin reprezentantii companiei. In prezent, Enel este lider mondial in domeniul energiei regenerabile, avand o capacitate instalata de peste 19.000 MW in centrale hidroelectrice, eoliene, geotermale si solare. De asemenea, Enel urmareste si alte proiecte in domeniul activelor de energie nucleara si termo, in cadrul proceselor de privatizare initiate de Guvern.
Investitii de miliarde in 15 ani
In cele trei societati de distribut ie de electricitate pe care Enel le detine in Romania se vor investi peste doua miliarde de euro in urmatorii 15 ani, au anuntat oficialii companiei. „Vrem sa alocam un miliard de euro catre Enel Electrica Banat si Enel Electrica Dobrogea, iar restul banilor vor fi alocati pentru Electrica Muntenia Sud, cu scopul de a moderniza reteaua si a implementa servicii de calitate pentru clienti”, a declarat directorul Enel Romania, Matteo Codazzi. El a mai spus ca Enel este interesata sa investeasca in termocentrala de la Braila, in reactoarele trei si patru de la Cernavoda si in regenerabile, in special in energie eoliana.
De asemenea, compania vrea sa contribuie la transformarea Romaniei intr-un „hub” regional de electricitate, „reducand astfel dependenta tarii fata de importurile de combustibili si promova nd un mix de resurse mai echilibrat si o eficienta sporita a centralelor electrice”.
In Romania, Enel a achizitionat Electrica Dobrogea si Electrica Banat, transformate ulterior in Enel Energie, companie de furnizare, Enel Distributie Banat si Enel Distribut ie Dobrogea.
In urma achizitiei Electrica Muntenia Sud, compania isi va dubla prezenta in sectorul distribut iei de electricitate din Romania, ajungand la 2,5 milioane de consumatori, 124.000 km de retea si 5.700 de angajati.
Sursa: Banii nostri