Misiunea Dawn a fost lansata cu succes joi, incepand un parcurs de 8 ani inspre marginile sistemului solar. Misiunea agentiei spatiale americane va explora doi asteroizi, Ceres si Vesta, aducand informatii despre aceste obiecte foarte vechi si raspunzand la intrebari privitoare la nasterea sistemului solar.
Dawn va studia structura interna, compozitia si densitatea a doi asteroizi foarte diferiti intre ei – sau, cel putin, foarte diferiti in modul in care se vad de pe Pamant.
Ceres este un obiect aproape sferic, iar cercetatorii cred ca sub suprafata lui se gaseste un strat gros de apa inghetata.
Este, de asemenea, un obiect destul de mare, de dimensiunile lui Pluto, ridicat deci de Uniunea Astronomica Internationala la rangul de „planeta pitica”.
Vesta este un corp ceresc foarte diferit. Pe el nu exista gheata. In plus, pare format din roca – o roca foarte asemanatoare cu lava solidificata.
Pe Vesta exista si un interesant crater urias, de aproximativ 460 de kilometri diametru si 13 kilometri adancime.
Ciocnirea care a produs un astfel de crater a expulzat probabil peste 1 la suta din masa totala a asteroidului.
Misiunea va ajunge la asteroidul Vesta in 2011, iar la Ceres in 2015
Cercetatorii cred ca multi dintre meteoritii care au cazut pe Pamant ar fi putut proveni din acest cataclism cosmic.
Misiunea Dawn va explora, deci, doi asteroizi extrem de diferiti intre ei, ajutandu-ne sa intelegem mai multe despre diversitatea obiectelor care constituie sistemul solar.
Cu siguranta, exista multe trasaturi ale asteroizilor Ceres si Vesta pe care doar misiunea NASA le va putea descoperi.
Dawn va trimite pe Pamant imagini de rezolutie mare ale acestor mici lumi, va analiza compozitia lor si va cauta urme de activitate vulcanica.
Misiunea va ajunge la asteroidul Vesta in 2011, iar la Ceres in 2015.
Sursa: BBC Romania
01 Octombrie, 2007