Greenpeace urmareste balenele prin satelit in timp ce Japonia se pregateste sa le vaneze

Organizatia de mediu Greenpeace urmareste prin satelit 19 balene cu cocoasa in timpul calatoriei acestora dinspre Pacificul de Sud inapoi in apele antarctice in actualul sezon, pentru a dovedi Japoniei ca nu este nevoie ca balenelele sa fie ucise pentru a putea fi studiate.

Greenpeace a declarat ca monitorizarea prin satelit va strange date despre miscarile balenelor cu cocoasa, habitatul acestora si structura populatiei si va permite oamenilor sa monitorizeze balenele individual pe un site web.

Pozitia balenelor va fi data publicitatii cu intarziere pentru a impiedica vanatorii japonezi de balene sa localizeze balenele dotate cu transmitatoare si care se misca foarte incet.

„Adunam mostre de piele pentru a determina structura AND-ului fiecarei balene pe care o intalnim. Pentru a face acest lucru nu este nevoie sa omoram balenele,” a declarat cercetatorul in domeniu Nan Hauser. „Nu este necesar sa omoram balene pentru niciun studiu pe care il intreprindem. Nu e nevoie nici macar sa le ranim cumva.”

Japonia planuieste pentru prima data sa vaneze 50 de balene cu cocoasa in Oceanul Antarctic in timpul apropiatei veri a emisferei sudice. Aceasta planuieste de asemenea sa vaneze 935 de balene minke in scopuri de cercetare stiintifica.

Flota japoneza care vaneaza balene, ce a intampinat probleme ca urmare a unui incendiu izbucnit in februarie anul trecut la fabrica Nisshin Maru si care s-a soldat cu moartea unui membru al echipajului, a fost completata cu un nou vas de vanatoare.

Criticii afirma ca in mare parte carnea de balena ajunge in supermarketurile si restaurantele japoneze si ca Japonia isi publica descoperirile stiintifice foarte rar.

Greenpeace vrea sa trimita din nou o nava de protest impotriva uciderii balenelor in oceanul de sud pentru a incerca sa opreasca vanarea acestora.

Proiectul Greenpeace „Great Whale Trail” va monitoriza balenele cu cocoasa in timpul calatoriei acestora dinspre regiunile de reproducere ale Pacificului de Sud spre regiunile in care isi gasesc hrana din „Southern Ocean Whale Sanctuary”.

Balenelor cu cocoasa le-au fost puse transmitatoare de catre „Whale Research and Operation Cetaces” din insulele Cook, Noua Caledonie.

Cu un simplu click pe pictograma fiecarei balene, poate fi accesat un profil care include numele acesteia, o fotografie, daca are pui sau nu, precum si latitudinea si longitudinea sa. Unora dintre balene nu li s-a dat inca niciun nume.Pagina web de monitorizare a balenelor este: www.greenpeace.org/international/campaigns/oceans/whaling/great-whale-trail.

Greenpeace a declarat ca vanatoarea pusa la cale de Japonia pune de asemenea in pericol operatiunile turistice de urmarire a balenelor din natiuni insulare sarace precum Tonga.

„Tarile din insulele Pacificului au dezvoltat urmarirea balenelor de catre turisti intr-o industrie in valoare de mai multe milioane de dolari,” a declarat Nilesh Goundar, conducatorul echipei Greenpeace Australia din Oceanul Pacific.

„Programul guvernului japonez de vanatoare a balenelor pune in pericol economiile natiunilor care au dezvoltat urmarirea balenelor ca activitate turistica.”

Balenele cu cocoasa se disting prin sunetele complexe „cantate” de masculi si prin comportamentul lor acrobatic, care le-au facut populare in randul turistilor.

Numarul balenelor cu cocoasa si-a revenit intrucatva si este estimat la aproximativ 30.000 – 60.000 de exemplare. Acest numar reprezinta totusi doar o treime din numarul existent inainte ca balenele sa inceapa sa fie vanate, iar specia continua sa fie clasificata drept vulnerabila.

Sursa : Reuters
12.10.2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *