Miting impotriva construirii fabricii de formaldehida la Reghin

Protest la Reghin. Aproape 2.000 de localnici sunt nemultumiti ca va fi construita o fabrica de clei
Miting impotriva construirii fabricii de formaldehida la Reghin
Miting impotriva construirii fabricii de formaldehida la Reghin

Sambata, 2 Martie, zeci de persoane au protestat, pentru a treia oara in cursul acestui an, impotriva construirii la Reghin a celei mai mari fabrici de clei, pe baza de formaldehida, din Romania. Actiunea face parte dintr-o ampla campanie, ce se desfasoara in aceasta perioada. Campania Viitor pentru Reghin consta intr-o varietate de actiuni implementate online si offline activitati de informare si strangere de semnaturi, actiuni in instanta si de protest.

Mobilizarea fara precedent a cetatenilor orasului Reghin a rezultat in strangerea a peste 2000 de semnaturi in mai putin de 24 ore. Acestea au fost depuse, alaturi de peste alte 100 de reclamatii, la Garda de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului Mures. Actiunea este in desfasurare, iar pana in prezent aproape 5000 de cetateni au semnat petitia. De asemenea, pe raza orasului Reghin au fost distribuite peste 10 000 de brosuri si materiale informative.

Investitia firmei SC KASTAMONU ROMÂNIA SA se ridica la 6 milioane de euro, iar sub pretextul crearii intre 50 si 100 locuri de munca aceasta va afecta pe termen lung comunitatea, sanatatea cetatenilor si mediul inconjurator prin poluarea cu substante periculoase a aerului (formaldehida, metanol si dimetil-eter), solului si apei (metanol, solutie de formaldehida), si implicit prin declasarea dpv turistic a zonei si limitarea oportunitatilor de dezvoltare.

Fabrica are o capacitate de stocare in rezervoare de 300.000 tone si va produce anual 100.000 tone de formaldehida si 136.000 tone de clei, depasind de peste 3 ori capacitatea de productie a fabricii KRONOSPAN, Sebes. Conform proiectului, aflat in curs de autorizare, fabrica va avea un depozit de uree, rezervoare de metanol, o fabrica de clei, un depozit de melamina, o fabrica de formaldehida, patru turnuri de racire, instalatii de purificare a apei (compuse din instalatii de tratare a apei tehnologice si din instalatii de tratare a apei uzate), o unitate de racire (Chiller) si o platforma de rezervoare.

”Acest obiectiv se incadreaza in categoria de risc de accidente majore Seveso 2”, a confirmat domnul Danut Stefanescu, Director Agentia pentru Protectia Mediului Mures.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (O.M.S.)[2], formaldehida este clasata in grupa I a agentilor cancerigeni pentru om, cu un nivel de toxicitate acuta. De asemenea, studii de cercetare pe muncitori expusi la poluarea cu formaldehida au demonstrat asocierea dintre expunerea la formaldehida si diferite tipuri de cancer precum cancerul foselor nazale, al sinusurilor fetei si leucemie.

Fabrica de clei va fi construita la 500 m distanta de rezervatia naturala Natura 2000, situl Mociar (padure de stejari seculari), la mai putin de 600m de statia de alimentare cu apa potabila a Municipiului Reghin, raul Gurghiu, si in imediata proximitate a unor obiective de interes public precum gara CF Reghin, autogara, gradinita Nr. 4, cartierul Campului si centrul orasului Reghin.

Campania lansata de catre grupul local de initiativa este sustinuta de catre organizatii neguvernamentale si voluntari din toata tara. In acest context, societatea civila se opune ferm construirii celei mai mari fabrici de formaldehida din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *