Monoxila descoperita in Parcul Lunca Muresului

  0
  491
  Monoxilă descoperită în Parcul Lunca Mureșului
  Monoxila descoperita in Parcul Lunca Muresului

  O ambarcatiune, consemnata intr-o harta austriaca din anul 1776, a fost descoperita in Parcul Natural Lunca Muresului, in zona localitatii aradene Zadareni.

  Ambarcatiunea, scobita in trunchi de stejar, dateaza, conform primelor estimari ale specialistilor, din perioada Evului Mediu si se presupune ca era folosita pentru transportul sarii.

  „Apele scazute ale Muresului din acest an au scos la iveala o monoxila (barca primitiva facuta dintr-un trunchi de copac scobit) pe raza localitatii Zadareni. Aceasta a fost salvata din ape acum cateva zile“, a precizat Paul Hac, directorul Parcurlui Natural Lunca Muresului.

  Ambarcatiunea descoperita are o lungime: 11,17 m, o latime de 92 cm si o inaltime de 65 cm.

  Administratia ariei protejate a anuntat autoritatile competente cu privire la descoperire si a initiat demersul pentru ca ambarcatiunea sa ramana in proprietatea/administrarea Parcului Natural, pentru a fi expusa la Centrul de Vizitare Ceala.

  „Mentionam ca Parcul, prin definitia sa, are ca scop si promovarea patrimoniului cultural si istoric din zona pe care o administreaza, lucru intarit si de prezenta in Consiliul Stiintific a unui specialist in arheologie. Din punct de vedere istoric, specialistii din cadrul Complexului Muzeal Arad au descoperit ca existenta monoxilei era consemnata deja intr-o harta austriaca de la 1776. Urmeaza ca specialistii sa inceapa procedurile pentru tratarea lemnului“, a mai mentionat Paul Hac.

  In vederea conservarii ambarcatiunii, se lucreaza la constituirea unei echipe de specialisti, din diverse domenii, care sa ofere asistenta tehnica sau sa se implice activ in lucrarile propriu-zise.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.