Masura anticriza in Grecia: alimente expirate, vandute la pret redus

0
249
Măsură anticriză în Grecia: alimente expirate, vândute la preţ redus
Masura anticriza in Grecia: alimente expirate, vandute la pret redus

Grecia va permite vanzarea de alimente expirate la un pret inferior celui initial, masura pe care asociatiile de consumatori au interpretat-o ca o dovada a incapacitatii guvernului de a opri cresterea preturilor in cazul produselor de baza.

Un ordin ministerial a reactivat o veche reglementare care autorizeaza supermarketurile si magazinele alimentare sa vanda alimente al caror termen de valabilitate a expirat.

“Aceasta reglementare exista de mai multi ani. Este vorba de ceva ce se permite si in restul Europei. Noi nu am facut decat sa precizam ca aceste produse trebuie sa se vanda cu pret redus. Nu inteleg de ce cauzeaza atata zgomot”, a declarat, luni, pentru agentia spaniola EFE, Yorgos Moraitakis, consilier in cadrul Ministerului Dezvoltarii.

Documentul exclude carnea si produsele lactate de pe lista produselor perisabile care se mai pot vinde si stabileste un termen in care produsele vizate se mai pot comercializa.

Alimentele pe care termenul de valabilitate este indicat prin mentionarea zilei si a lunii, vor mai putea ramane pe rafturi o saptamana in plus. In cazul in care se indica numai luna si anul, produsul va putea ramane spre vanzare o luna in plus, iar daca data indica numai anul, termenul va putea fi prelungit cu un trimestru.

Asociatiile de consumatori si chiar organisme oficiale au criticat aceasta masura.

“Practic, isi admit incapacitatea de a controla preturile”, a apreciat Victor Tsiafutis, oficial al uneia dintre cele mai vechi asociatii de protectie a consumatorilor din Grecia. “Este un act imoral”, a mai spus Tsiafutis, argumentand ca, “in loc sa ia initiative pentru a controla preturile, permit vanzarea de alimente cu termen de valabilitate expirat”.

Masura in cauza nu stabileste ce reducere trebuie sa i se aplice pretului initial, aceasta ramanand la aprecierea comerciantului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.