32 de arbori din perimetrul unde urmeaza sa fie construit Monumentul Holocaustului vor fi scosi si mutati, pentru ca obiectivul sa poata fi ridicat.
Pentru construirea Monumentului Holocaustului, in spatiul delimitat de Strazile Lipscani-Ion Brezoianu-Mihai Voda si ing. Anghel Saligny, este necesara mutarea a 32 de arbori din zona in care urmeaza sa fie ridicat. Intrebat daca proiectul privind Monumentul Holocaustului este atat de mare, incat sa fie necesara mutarea celor peste 30 de arbori, Sorin Oprescu a raspuns ca, desi initial nu era prevazuta mutarea copacilor, in forma sa finala proiectul are in vedere un spatiu mult mai mare, primarul precizand ca „aceasta este viziunea constructorului”.
Memorialul Holocaustului, care va fi realizat in centrul Bucurestiului de sculptorul Peter Jacobi, va fi un complex abstract format din sase piese, cea principala atingand inaltimea de sapte metri.
Jacobi a castigat un concurs organizat in prima parte a anului 2006 de catre Ministerul Culturii. Elementul definitoriu pentru Memorial va fi „miscarea”, creata prin jocul de lumini si umbre, potrivit unei declaratii a sculptorului, de la momentul respectiv. Memorialul va fi partial sub nivelul solului, aspect menit sa sugereze faptul ca adesea evreii au trait si au muncit in spatii subterane.
In afara de sculpturi, in exteriorul Memorialului va fi plasat un zid de aproximativ 300 de metri patrati din placi de fibra, pe care vor fi perforate mai multe texte, reprezentative pentru Holocaustul din Romania.
Printre acestea se vor afla un text propus de Ministerul Culturii si numele localitatilor unde a avut loc pogromul. Peter Jacobi va defrisa zona si va amenaja o plantatie cu platani, ale caror coroane se vor uni. Piatra de temelie a monumentului a fost pusa in cadrul unei ceremonii, in luna octombrie 2006, in prezenta presedintelui Traian Basescu si a ministrului Culturii de atunci Adrian Iorgulescu.
Sursa: Cotidianul