Morcovii asigura cea mai mare cantitate de betacaroten dintre legumele pe care trebuie sa le consumam zilnic, sustin medicii
Medicii nutritionisti spun ca morcovii au un continut nutritiv complex, asigurand astfel organismului uman necesarul de enzime, vitamine si minerale. Nutritionistul Mihaela Bilic recomanda sa mancam morcov in stare naturala, deoarece fiert sau sub forma de suc are un indice glicemic ridicat. „Morcovul crud este un carbohidrat complex, bogat in fibre, cu un indice glicemic scazut, calitati care se pierd odata cu prepararea lui”, spune dr. Bilic. In plus, specialistii completeaza ca la fiecare 100 de grame de morcov consumat organismul uman primeste 7,6 grame de carbohidrati, 0,6 grame de proteine, 0,3 grame de grasime, 30 miligrame de calciu si 0,6 miligrame de fier.
Unul din marile beneficii ale aportului de fier este eficienta cu care ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, raspunzatori de grabirea procesului de imbatranire, asociat de multe ori declansarii unor boli grave. Mai mult, aceasta leguma reprezinta o sursa importanta de fibre, vitamina B1, B2, B6, vitamina C, vitamina K, biotina, potasiu si tiamina. Medicii adauga ca morcovii asigura si cea mai mare cantitate de betacaroten dintre legumele pe care trebuie sa le consumam zilnic.
Betacarotenul este un pigment galben-portocaliu, gasit in toate plantele verzi, insa in cantitati mai mari in morcovi, spanac si pepene galben. Nutritionistii spun ca hipertensiunea arteriala poate fi tratata cu ajutorul sucului de morcovi. Astfel, pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune este nevoie de 100 mililitri de suc de morcovi zilnic, de doua ori pe zi. Terapia se recomanda sa se prelungeasca pe o perioada de 30 de zile.
Sursa: Gandul