Mosmonul, un fruct pe cale de disparitie

Mosmonul, un fruct pe cale de disparitie

Mosmonul, cunoscut si sub denumirea Mespilus sau Scorus, este o specie de planta din subfamilia Maloideae ce apartine familiei Rosaceae. Un mosmon comun, Mespilus germanica, este un nativ cunoscut in sud-vestul Asiei si in sud-estul Europei.

Acest fruct care seamana cu un mar a fost foarte raspandit insa de la an la an el devine tot mai rar.

Fructele hibride de mosmon sunt delicioase si cresc pana la dimensiunea unei prune mari, la temperaturi de chiar de -4 de grade Celsius, fiind foarte adaptabile in conditii meteo dificile.

Fructele coapte in anotimpul iernii dezvolta arome complexe unice daca sunt lasate in copac dupa ce frunzele au cazut din copac si a dat inghetul.

Mosmon

Mosmonul este astringent si, in cazul in care este tare, se lasa in copac la copt pana se inmoaie si capata o aroma completa. Mosmonul, cand incepe sa se coaca, dobandeste o culoare asemanatoare cu cea a zaharului brun.

In Instantele Europene Regale mosmonul a fost un fruct foarte apreciat deoarece insotea cele mai bune vinuri, iar bucatarii francezi asociau gustul acestuia cu produse scumpe gourmet cum ar fi ciupercile, trufele sau caviarul.

Fructul se mai foloseste si la pregatirea conservelor, la siropuri, tarte si jeleu. In Europa este servit in restaurante ca desert de iarna, fiind prajit in unt si cuisoare.

Culturile europene medievale considerau ca mosmonul are multe beneficii de oferit sanatatii. Ei sustineau ca inlatura pietrele la rinichi si trateaza diverse afectiuni ale stomacului.

Ceaiul facut din fructele de mosmon este bogat in beta-caroten, vitamina B1, vitamina C, calciu si fier. Este bun pentru ficat, pentru rinichi si pentru vedere.

One thought on “Mosmonul, un fruct pe cale de disparitie

  1. Langa Brasov 20 de KM am un Gutui pe care am xxxx mosmon/ramuri si acum dupa 5 ani este plin cu fructe, le culeg dupa primul inghet (15 oct/20 Dec) este copt si foarte bun la gust (ceva ca un mar copt) abul acesta am avut/cules 3 caldari pline si consum cca 10-20 pe zi. Am facut si un fel de marmelada 4 borcane de 800ml, Va recomand sa consumati aceste fructe, deasemenea am si plantat alti 2 pomisori…

Dă-i un răspuns lui Ion Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *