Munca in folosul Naturii

Munca în folosul Naturii
Munca in folosul Naturii
Munca in folosul Naturii

Pasiunea sta la baza unei cariere exceptionale, iar printre cei mai pasionati profesionisti sunt oamenii care iubesc Natura – cu majuscula! – si decid sa munceasca in folosul ei.

Erika Stanciu este astazi, la peste 20 de ani de cariera, un reprezentant important al Societatii Civile, conducand o fundatie pentru protectia Mediului care a adus rezultate notabile in acest domeniu.
Alaturi de echipa Fundatiei ProPark, a carei presedinte este, a reusit sa inregistreze in Codul Ocupatiilor din Romania ocupatia Specialist Arii Protejate si a inceput sa construiasca un program de pregatire profesionala pentru cei ce lucreaza in arii protejate. Cu echipa Adminsitratiei Parcului National Retezat a construit prima administratie de parc national in tara si a contribuit la realizarea sistemului de arii protejate. In colaborare cu echipa WWF a initiat multe proiecte, dintre care unele au contribuit la certificarea managementului forestier, altele la desemnarea si implementarea retelei Natura 2000. Impreuna cu alte organizatii neguvernamentale a reusit sa initieze o coalitie a celor ce se implica activ in managementul ariilor protejate – Coalitia Natura 2000 – care s-a impus, treptat, ca partener de dialog cu autoritatile.

“Mi-am dorit de cand ma stiu sa fac ceva pentru Natura – chiar daca nu prea as fi stiut sa definesc la vremea aceea ce ar insemna asta. Am inceput sa ma implic in actiuni concrete de conservare a Naturii din primii ani de practicare a silviculturii, meserie pe care mi-am ales-o pentru ca am considerat ca este cea mai apropiata de Natura. Asa si era, in anii optzeci”, explica Erika Stanciu, presedintele Fundatiei ProPark. Primele actiuni in care s-a implicat au fost cele de punere sub protectie a unor paduri seculare, la elaborarea amenajamentelor silvice. A lucrat intr-o echipa de silvicultori hunedoreni care iubeau padurea, astfel incat nu i-a fost greu sa li se alature in aceste prime activitati de protectie a naturii.

“Oamenii care se implica in acest domeniu trebuie sa inteleaga de ce este nevoie sa luptam pentru Natura si s-o faca cu tot sufletul. In domeniul acesta este nevoie de ecologi, rangeri, sociologi si facilitatori comunitari, juristi, comunicatori, economisti, specialisti in diverse alte domenii, manageri. Si ceea ce trebuie sa faca toti acesti specialisti in primul rand este sa comunice intre ei, avand ca numitor comun si ca tel comun Natura. Sa stie sa comunice cu cei din afara domeniului, sa implice si sa motiveze adevaratii beneficiari ai unei Naturi sanatoase si functionale, adica noi toti, cei care avem nevoie de resursele si toate serviciile Naturii”, mai spune Erika.

Din punctul ei de vedere, cel mai mare obstacol pe care-l intampina Societatea Civila in comunicarea cu autoritatile este legat de cofinantarea sau prefinantarea pentru proiecte. “Organizatiile neguvernamentale implicate in administrarea ariilor protejate sau cele care doresc sa sprijine administratorii trebuie sa depuna eforturi deosebite ca sa asigure resursele financiare necesare pentru a porni proiecte, mai ales pentru proiectele mari, cele care pot contribui cu adevarat la actiuni concrete, cu impact real pentru aria protejata. Dialogul cu autoritatile s-a imbunatatit in ultimii ani, dar nu si colaborarea in adevaratul sens al cuvantului. O relatie mai buna ar insemna sa se treaca la un dialog permanent, real, si la actiuni comune, cladind rezultatele deosebite pe care le obtine societate civila. Dar o relatie mai buna presupune si o profesionalizare a societatii civile”, explica presedintele Fundatiei ProPark.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *