Muntenii de pe Valea Buzaului invata cum sa faca agricultura ecologica pe bani europeni

MADR: 7 mil euro alocate pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole ecologice!
Muntenii de pe Valea Buzaului invata cum sa faca agricultura ecologica pe bani europeni
Muntenii de pe Valea Buzaului invata cum sa faca agricultura ecologica pe bani europeni

Printre cererile de finantare gestionate de GAL “Valea Buzaului” se afla nu mai putin de sapte proiecte de formare profesionala
Trei asociatii si patru societati comerciale au proiecte eligibile in domeniul formarii profesionale din fondurile europene gestionate de Grupul de Actiune Locala (GAL) “Valea Buzaului” din care fac parte comunele Cislau, Calvini, Catina, Laposi-jud. Prahova, Panatau, Colti, Gura Teghii, Viperesti, Siriu si Patarlagele.

Astfel, in cazul in care aceste proiecte vor castiga punctajele necesare trecerii la finantare, localnicii acestor comune vor avea sanse sa se specializeze in meserii din domeniul agricol sau chiar sa-si administreze propriile afaceri de la solicitantii de fonduri europene. Eusebiu Florin Dragomir, coordonatorul GAL-ului, spune ca valoarea cea mai mare a proiectelor depuse pe Masura 111 destinate pregatirii resurselor umane apartine SC International Security Management SRL, care a solicitat 40.000 de euro pentru “Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte pentru un viitor mai bun in comunitatile rurale din Asociatia GAL Valea Buzaului”, teritoriu care are o populatie de 35.795 locuitori. Asociatia Euromediu si Dezvoltare Sociala a solicitat 38.000 de euro pentru proiectul “Dezvoltarea durabila prin asigurarea echilibrului intre economie-ecologie si dezvoltarea economica personala”. Tot aproape 38.000 de euro au solicitat si reprezentantii SC ImavoLuca Consult SRL pentru “Utilizarea durabila a terenurilor agricole si forestiere prin actiuni de formare” si Asociatia “Alaturi de tine” Braila pentru “Revitalizarea sistemului socio-economic si de mediu din teritoriul GAL Valea Buzaului”. Asociatia “Solidaritate, Implicare si Progres” a depus proiectul “Fii managerul afacerii tale!”, cu valoarea totala de 35.920 euro. SC Xplora Solutions SRL a solicitat 9.293 euro, pentru proiectul “Dezvoltarea durabila a zonei Valea Buzaului prin cunoasterea si insusirea practicilor in agricultura ecologica”, iar reprezentantii SC E-Training SRL au solicitat 7.093 euro pentru “Dezvoltarea cunostintelor si competentelor necesare desfasurarii activitatilor in domeniul agricol si silvic in vederea mentinerii viabilitatii in teritoriul GAL Valea Buzaului”. Potrivit aceleiasi surse, pentru Masura 111, care vizeaza calificarea resurselor umane, obiectivele stabilite sunt calificarea sau recalificarea profesionala a 200 de persoane si alocarea de sprijin pentru participarea fermierilor la targuri si expozitii de profil, suma destinata acestei masuri fiind de 190.000 euro.

Obiectivele si structurile de primire turistica, promovate de Asociatia “Touristica”

Tot in cel de-al doilea apel de selectie de proiecte, coordonatorul GAL Valea Buzaului a explicat ca a existat o aplicatie eligibila pentru Masura 313- Incurajarea activitatilor turistice (masura cu un buget total de 600.000 euro), reprezentantii Asociatiei “Touristica” propunandu-si sa atraga aproape 10.000 de euro pentru “Promovarea obiectivelor si structurilor de primire turistica din zona omogena Siriu – Gura Teghii – Colti – Patarlagele – Cislau din teritoriul GAL Valea Buzaului”.
Pentru Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” la care sunt programati 500.000 euro, au aplicat reprezentantii a doua firme, SC Tehnoprest Terraverde SRL solicitand 177.950 euro pentru achizitia de utilaje noi pentru servicii de mecanizare, in timp ce SC Infosystem Creativ Consulting SRL a solicitat 149.500 euro tot pentru utilaje noi necesare desfasurarii activitatii sale.

Primariile Cislau, Gura Teghii, Siriu si Catina, eligibile pentru dezvoltarea infrastructurii

In perioada urmatoare au sanse de a obtine finantari si patru primarii din zona grupului de actiune locala, reprezentantii Primarilor Cislau, Gura Teghii, Siriu si Catina avand proiecte eligibile pentru Masura 322 ce sustine dezvoltarea infrastructurii in mediul rural.
Reprezentantii administratiei locale din Cislau au sanse de a accesa Masura 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor prin proiectul “Renovarea Caminului Cultural Cislau”, proiect pentru care au solicitat 199.986 euro. La randul lor, reprezentantii Primariei Gura Teghii au solicitat 64.926 euro pentru “dezvoltarea integrata a comunei, cu obiectivele: amenajarea parcului Carpen – Varlaam si a parcului Izvor – Furtunesti. Un alt proiect apartine reprezentantilor Primariei Siriu, care vor modernizarea pietei comunale si dotarea Caminului Cultural Siriu, pentru care au solicitat 198.139 euro. Tot in cel de-al doilea apel de selectie de proiecte, reprezentantii Primariei Catina au solicitat 77.055 euro pentru amenajarea pietei comunale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *