Saptamana trecuta, deputatii europeni au votat pozitia Parlamentului fata de propunerea Comisiei de reforma a Politicii Agricole Comune

Cartea Alba a Agriculturii – 29 de propuneri pentru o agricultura moderna si durabila
Saptamana trecuta, deputatii europeni au votat pozitia Parlamentului fata de propunerea Comisiei de reforma a Politicii Agricole Comune
Saptamana trecuta, deputatii europeni au votat pozitia Parlamentului fata de propunerea Comisiei de reforma a Politicii Agricole Comune

Saptamana trecuta, deputatii europeni au votat pozitia Parlamentului fata de propunerea Comisiei de reforma a PAC
„In reforma politicii agricole comune trebuie sa acordam atentie resurselor naturale, dar trebuie sa luam in considerare si aspectele legate de mediu si pe cele economice“, ne-a spus intr-un interviu presedintele comisiei pentru agricultura, socialistul italian Paolo De Castro. Saptamana trecuta, deputatii europeni au votat pozitia Parlamentului fata de propunerea Comisiei de reforma a PAC, inaintea Consiliului European din 7-8 februarie privitor la bugetul UE pe termen lung.

Cum va ajuta reforma agricultura Europei pe termen lung in contextul cererii in crestere, preturilor energetice ridicate si pietei volatile?

Piata este instabila datorita cresterii cererii de alimente prin comparatie cu rezervele de hrana. Asta inseamna ca trebuie sa acordam atentie securitatii alimentare mai mult decat in trecut.

Marea intrebare este cum putem produce mai mult poluand mai putin si folosind mai putine resurse naturale. Acest lucru presupune inovare, tehnologie si cercetare.

Modificand propunerea Comisiei Europene, am votat in favoarea mediului, reducerii birocratiei si scaderii costurilor de productie.

Ce inseamna pentru fermieri masurile pentru mediu?

Vom avea o politica agricola comuna mai legitimata de opinia publica. Trebuie sa acordam atentie resurselor nationale, dar trebuie sa luam in considerare si aspectele legate de mediu si pe cele economice. De aceea am introdus instrumente pentru gestionarea riscului si consolidarea organizatiilor de productie.

Politica agricola comuna primeste aproximativ 40% din bugetul UE. Care este mesajul dumneavoastra catre guverne in incercarea lor de a ajunge la un acord privind bugetul UE pe termen lung?

In acest moment doresc sa spun Consiliului: verificati in ce sector cresc productia, exporturile si crearea de locuri de munca. Acest lucru se intampla numai in sectoarele agricol si alimentar. Asta inseamna ca trebuie sa mentinem sectorul, deoarece reprezinta o sursa importanta de locuri de munca si dezvoltare in UE.

Prin urmare, sper ca nu vor reduce prea mult fondurile. Altfel, compromisul la care am ajuns in comisie va fi distrus in plen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *